Rotil nedir? ve rotil ne demek? sorularına yanıt olarak tekerleğin çeşitli duruş hallerine göre bağlantısını sağlayan hareketli bir yapıdır denilebilir. Otomobilin en önemli parçalarından biri olan rotil; çelik mafsal, vida ve somundan meydana gelir. Rotiller tekerleklerin dik olarak durmasını sağlayarak tekerlekler arasında bir denge kurar. Bu sayede tekerlekler sürüş esnasında sağ ya da sol tarafa yatmaz.
Rotil Ne İşe Yarar?
Rotil faydaları lastikler üzerindedir ve tekerleğin kendi çevresinde dönme sürecinde etkili olur. Bu sayede araca yön verme olayı gerçekleşir. Rotilin yapısı oynardır ve yol koşulları ne olursa olsun direksiyondan aktarılan hareketi rot kolu aracılığı ile direksiyon mafsalına gönderir. Rotiller, halka şeklindeki yapısı sayesinde her açıdan her yöne dönebilir. Rotillerin iç yüzeyleri kaygan yapılarda daha iyi hareket edebilmesi amacıyla yağ ile dolum yapılır. Mafsal bölgesinin hem alt hem üst kısımlarında bulunur ve araçtaki sistemleri birbirine bağlayabilmesi için salıncaklara monte edilir. Araçtaki bütünlüğü sağlayan rotil, her yol şartına uyum sağlayabildiğinde aracın daha iyi ilerlemesini sağlar. Özellikle tümsek yollarda aracınızı sorunsuz bir şekilde sürmeniz de rotilin görevi denilebilir.
Rotil Arızası Nasıl Anlaşılır?
Tamir edilmesi oldukça zor olan rotillerin herhangi bir arıza göstermesi durumunda değiştirilip yerine başka bir rotilin takılması gerekir. Rotiller gitgide zaman içinde aşınabilir ya da çeşitli hasarlar alabilir. Korozyona uğraması da oldukça muhtemel olan rotiller, bir süre sonra boşluk oluşturabilir. Bu boşluk yüzünden aracın bütünsel sistematiği bozulabilir ve araçtan çeşitli sesler gelmeye başlar. Aynı zamanda tekerleklerin rotiller sayesinde sahip olduğu dik duruş açısı bozulabilir. Tekerleklerin duruş açısında meydana gelen değişimler de aracın orantısını bozarak sürüş esnasında yol üzerinde çekme gibi durumlara yol açabilir. Rotillerin değiştirilmemesi durumunda ise tekerlekler zaman içinde yıpranır ve araç üzerinde aşınmalar ortaya çıkar. Bu nedenlerden dolayı rotilin yapısının arızalı olup olmadığını kontrol etmek son derece önemlidir.
Rotil Arıza Belirtileri Nelerdir?
Rotiller, araçtaki tekerleklerin dengesini sağlamaya yarayan en önemli parçalardandır. Bu parçaların arızalanması durumunda meydana çıkan belirtilerden bazıları şunlardır:
· Zaman içinde yıpranan rotiller gevşemeye başlarlar. Sürüş sırasında aracın yönü farklı yerlere doğru çevrildikçe aşınan ve gevşeyen rotiller dolayısıyla araçtan sesler çıkabilir. Özellikle çukur, tümsek ya da kasis gibi eğri yollardan geçerken aracın sallanma ihtimali daha yüksek olduğundan rotillerin arızalandığını çıkan seslerden anlamak daha kolaydır. En başta araç üzerinden çıkan bu sesler rahatsızlık vermese de ileri de aşınmanın artması sebebiyle yüksek sesler çıkarabilir.
· Aşınan rotillerin etki ettiği en önemli bölgelerin başında direksiyonlar gelir. Direksiyon üzerinde gevşeme, sertleşme ya da tutukluk yapabilir. Arızalı rotiller yüzünden tekerlek dengesi sağlanamadığı için direksiyonlarda da düz bir açı kurulamaz.
Rotil Değişimi
Rotilin arıza durumunu kontrol etmek için araçlar lifte kaldırılır ve sonrasında tekerlekler çeşitli yönlere hareket ettirilir. Sağ, sol, ileri ve geri hareketlerinden sonra oluşan boşluk gözlemlenir. Bu esnada çok fazla boşluğa sahip olan rotillerin detaylı olarak incelemesi yapılır. Sıkışma, aşınma, sürtünme ya da tutukluk yapmayan rotillerin iç yüzeyi tekrar yağlanıp sorunsuz olarak kullanıma devam edilebilir. Aksi durumlarda ise rotil sorunu kaynağı tespit edilip yerine başka rotil takılarak değiştirilir.
Rotil Boşluğu
Rotillerin arızalı olup olmadığı tespit edilirken aracın tekerlek boşluğu kontrol edilmelidir. Tekerlek hem alt hem de üst bölgeden ele alınarak incelendiğinde herhangi bir boşluk olmaması gerekir. Tekerlek ve direksiyon arasındaki bağlantı noktalarında bir boşluk varsa o rotil aşınmıştır. Arızalı ve boşluklu olan bu rotiller değiştirilerek sürüş güvenliği sağlanmalıdır. Rotil boşluğunun önemsenmemesi durumunda aracın sürüş kalitesi düşer.
Rotil Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Rotil bozukluğunun aracın ses çıkarması, boşluk oluşması gibi belirtilerinin yanı sıra bir de lastikler üzerinde etkisi vardır. Eğer lastiklerin ön tarafında dış bölgelere göre daha fazla aşınma ve yıpranma varsa ön rotil bozukluğu olabilir. Rotil bozukluğunun etkisinin yanı sıra lastiklerin hava basınçları da etki gösterebilir. Bu nedenle lastiklerin hava basınçlarıyla birlikte rotillerin sağlamlığı da kontrol edilmelidir.
Rotil Çeşitleri
Salıncaklar aracılığı araç tekerleği ile bağlantıyı sağlayan üst rotil ve alt rotil olmak üzere iki çeşit rotil vardır. Ön rotil nedir? diye bakacak olursak bağlantıyı sağlayan üst parçadır deriz. Alt parçaya ise alt rotil denir. Tekerlekler arasındaki salıncaklara yerleştirilirler. Her iki rotil de küresel ve oynar bir yapıdadır. Rotiller çelik kullanılarak üretilir.
Rotil Faydaları Nelerdir?
Tekerleklerin dengesini kurmak ve direksiyonun doğru açıda gitmesini sağlamak rotillerin faydasıdır. Rotiller, tekerleklerin sağa ya da sola devrilmesini engelleyerek dengeli bir şekilde durmalarını sağlar. Böylelikle hem direksiyon hem de tekerleklerin kontrolü sürücü tarafından rahatlıkla gerçekleştirilebilir. Aracın süspansiyon sisteminin güvenli bir şekilde çalışabilmesi için rotillerin düzenli kontrolleri yapılmalıdır.
Rotil Arabanın Neresinde Bulunur?
Rotil nerede bulunur? sorusuna yanıt olarak ön tekerleklere bağlı olan salıncak üzerinde bulunur diyebiliriz. Rotil sayesinde tekerlekler salıncağa bağlanır. Direksiyonun diğer parçaları ile rotilin yeri karıştırılmamalıdır. Aynı zamanda direksiyonun yapısında olan rot başı ile ilgili değildir. Rotiller tekerleri salıncaklara bağladığından dolayı rotilin hasar alması sonucunda ciddi kazalar meydana gelebilir.
Rotil Görevi
Otomobil için oldukça önemli bir parça olan rotil, hareketli yapısı sayesinde direksiyon değişimlerimi tekerleğe ulaştırır. Rotilin görevi direksiyonların mafsalı ve kontrol kolları arasındaki bağlantıyı sağlamaktır. Rotiller tekerlekleri düzgün bir açıda tutarak devrilmesini engeller. Her türlü yolda hatta engebeli yol şartlarında bile direksiyon ve tekerlek arasındaki dengeyi kurmak rotilin görevidir.
Rotil Parçaları Nelerdir?
Rotiller alt rotil ve üst rotil olmak üzere iki parçadan oluşur. Aks kısmını salıncağın üst bölgesine bağlayan rotillere üst rotil denir. Alt bölgeye bağlayan rotiller ise alt rotillerdir. Rotiller oynar bir yapıya sahiptir ve şekilleri küreseldir. Tüm rotil parçaları çelik kullanılarak üretilir. Rotiller açık olmayan bir yuva üzerinde bir araya gelmiş küresel toplardır.
Rotil Çıkarsa Ne Olur?
Rotiller araçlar için en önemli parçalardan biridir. Çeşitli faktörlere bağlı olarak zamanla aşınan rotiller gitgide gevşemeye başlar. Arızalanan ve bulunduğu bölgeden gevşeyerek çıkan rotiller, aracın performansının düşmesine neden olur. Rotil çıkması durumunda araçta direksiyon ve tekerlekler arasında bağlantı kurulamaz. Bu nedenle denge sağlanamadığından aracın kontrol edilmesi zorlaşır.
Rotil Değiştirilmezse Ne olur?
Rotillerin aracın dengesinin kurulabilmesinde payı büyüktür. Güvenli bir sürüş için arızalı rotiller değiştirilmelidir. Arızalı rotillerin değiştirilmemesi durumunda aracın tekerleklerinin duruş açısı bozulur ve aracı kontrol etmek gitgide zor bir hal alır. Kasis ve çukurlardan geçerken ses çıkmasına ve aracın titremesine neden olur. Gevşek ve hasar almış rotiller, aracın duruş hizasını bozarak ciddi sorunlara yol açar. Bu nedenle rotiller düzenli servis bakımları ile kontrol edilmelidir.
Rotil Değişimi Ne Kadar Sürer?
Rotil değişimi fiyatları konusunda değişim işleminin maliyetinin uygun olduğunu söylemek mümkündür. Nasıl sökülür? Nerede değiştirilir? gibi soruları çözmek için araç oto servislerine gidip bilgi almanız gerekir. Öncelikle rotil arızası tespit edilip kolaylıkla yerine yeni bir rotil takılabilir. Bu işlemler oto servislerinde 20 dakika ile 1 saat arasında rahatlıkla yapılabilir.
Rotil Kırılması
Rotil araç içinde bağlantıyı sağlayan küçük bir yapı olmasına rağmen araç için önemli bir yere sahiptir. Rotiller zamanla aşınarak kırılabilir. Rotil kırılması durumunda ise sürüş güvenliği tehlikeye atılmış olunur. Rotiller direksiyondan gelen hareketleri tekerlere taşıdığından dolayı bulundukları salıncaktan çıkmamalıdır. Rotil kırılır ve tekerlerin duruş açısı bozulursa araç dengesini sağlayamaz ve çeşitli kazalar meydana gelebilir.
Rotil Nasıl Üretilir?
Rotillerin tüm parçaları çelik kullanılarak üretilmektedir. Teknoloji ve sanayinin gelişmesiyle birlikte rotillerin transfer makinelerinin yanı sıra günümüzde CNC makineleri ile de üretimi yapılmaktadır. Gelişmiş tesislerde ileri teknolojiler kullanılarak tasarımı yapılan rotillerin araçlara uyum sağlaması önemlidir. Üretim aşamasından sonra araçlar üzerinde sağladığı uyumun kontrolü ve rotilin sağlam olup olmadığı ile ilgili gerekli testler yapılır.
Rotil Neden Bozulur?
Rotiller zaman içinde aşınmanın etkisiyle birlikte bozulurlar. Bozulan rotiller gevşeme yaparak bulundukları salıncaktan çıkabilirler. Sürekli zorlu, engebeli ve bozuk yollardan geçmek rotilin yapısına zarar verebilir. Düzgün olmayan yollardan ne kadar sık geçilirse rotillerin de o kadar sıklıkla bozulduğu görülür. Bozuk olan rotil engebeli yollardan geçerken aracın kontrolünün sağlanmasını zorlaştırır ve çeşitli tıkırtı sesleri çıkarır. Ön rotil arızası nasıl anlaşılır? sorusuna yanıt olarak bu belirtiler sıralanabilir.
Rotil Sıkışması
Arızalı olan rotillerin yerine yenilerini takarken bazı rotillerde sıkışma gibi bir durum olabilir. Öncelikle aracın tekerleği incelenmeli ve direksiyon sağ, sol, ileri ya da geri hareket ettirilerek oluşan boşluk kontrol edilmelidir. Yeni rotil ile eskisini değiştirirken araç üzerindeki rotil sıkışmış ise bir çekiç yardımıyla hafifçe vurarak yerinden oynatılabilir. Sıkışan rotili çıkardıktan sonra rahatlıkla yerine yeni bir rotil takılarak sürüş güvenliği sağlanır.
Rotil Ne Zaman Değişir?
Rotiller, tümseklerden geçerken ses çıkarmaya başladıysa ya da araç üzerinde bir denge problemi yaşanmasına sebebiyet veriyorsa değiştirilmelidir. Rotillerin gevşemesi sonucunda tekerleklerin dengesi bozularak aracın sürüş yönünü değiştirir. Bunun yanı sıra rotillerin direksiyon hakimiyetini engelleyen bir soruna yol açması durumunda da gereken kontrolleri sağlayıp arıza tespiti yaptıktan sonra değiştirilmesi gerekir.
Yorum Yap
Tarama deneyiminizi ve sitemizin işlevselliğini geliştirmek için çerezleri ve diğer benzer teknolojileri kullanıyoruz. Gizlilik Politikası.
Yorum Yap