Eksantrik Mili Nedir
Eksantrik Mili Nedir?
Eksantrik milleri, yanmalı motorun çalışmasını sağlamak için gereken kritik bileşenlerden biridir. En basit tanımıyla, dönme hareketini doğrusal harekete veya tam tersine çeviren mekanik bir bağlantıdır. İçten yanmalı motorlarda, silindirlerin emme ve egzoz valflerini harekete geçiren, düzensiz şekilli disklere benzer kamları bulunan dönen bir şafttır. Oldukça ince bir ayarla motorun devrine paralel hareket eden eksantrik mili, üzerinde yer alan çok sayıda kam ile birlikte çalışır. Kam mili adı da verilen eksantrik milin üzerinde muylular, kamlar ve iticiler bulunur.
Eksantrik Mili Ne İşe Yarar?
İçten yanmalı bir motorda bulunan eksantrik mili, hem yakıt girişini hem de egzoz dumanının dışarı atılmasını kontrol eden önemli bir bileşendir. Eksantrik milleri, dönme hareketini ve zamanlamayı sağlamak için triger kayışı veya zincir aracılığıyla silindir içindeki pistonları hareket ettirir. İşlevi, her biri emme veya egzoz valflerini harekete geçirerek valflerin pistonların hareketine göre tutarlı bir zamanlama sağlamaktır.
Eksantrik Mili Fiyatları
Aracınıza uyumlu marka ve modellerin yanı sıra, oto yedek parça satıcılarının da farklı fiyatlandırma politikaları nedeniyle eksantrik mili fiyatları değişiklik gösterir. Geniş bir fiyat aralığında yer alan eksantrik mili fiyatı, 200 - 4000 TL arasında yer alır. Parçanın maliyeti, otomobilinizin markası, modeli, yılı ve en önemlisi ne tür bir motor konfigürasyonuna sahip olduğu gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
Eksantrik Arızası Sesi
Arızalı bir eksantrik mili, araçtan yüksek volümde tıkırdama veya tıklama benzeri seslerin gelmesine neden olur. Eksantrik mili arızası sırasında aracın valf sisteminden normal olmayan sesler gelebilir. Tıkırtı benzeri sesler, genellikle, aşınmış kam loblarıyla bağlantılı olarak ortaya çıkan seslerdir. Bununla birlikte, bu sesler, aralıklı olarak ortaya çıktıklarından araçtaki seslerin kaynağını belirlemek kolay olmayabilir.
Eksantrik Mili Tamiri
Hasar görmüş eksantrik mili için en yaygın çözüm değişim olsa da, gerekli hallerde tamir edilebilen eksantrik milli kontrol edilip düzeltilebilir. Tamir sırasında, spesifikasyonları karşılamayan tüm rulman muyluları yeniden konumlandırılır. Triger kayışı veya zincirin gerginliği, motor üreticisi tarafından belirtilen değere ayarlanır. Tüm eksantrik mili lobları, orijinal yüksekliklere göre ayarlanır. Eksantrik mili boyutsal incelemeye, tüm lob ve muylular sertlik testine tabi tutularak standartlara uygun olup olmadığı belirlenir.
Eksantrik Mili Arızası Belirtileri
Dikkat edilmesi gereken eksantrik mili arızası belirtileri şunlardır:
- 1.Araç rölantide çalışıyorsa, sık sık stop ediyorsa, motor gücünde bir düşüş varsa, sık sık sendeliyorsa, yakıt tüketiminde azalma varsa veya yavaş hızlanıyorsa, eksantrik mili sensörü arızalı olabilir.
- 2.Eksantrik mili konum sensörü hatası oluştuğunda, aracın motor kontrol ışığı yanar. Bu ışık yandığında, aracın geniş kapsamlı kontrol edilmesi gerekir.
- 3.Belirtiler göz ardı edildiğinde, araç çalışmaz hale gelebilir. Eksantrik mili konum algılayıcısı yanlış sinyal verebilir ya da zayıf sinyal üreterek kapanır. Devir sensör arızası, aracın motorunu da çalışmaz duruma getirebilir.
Eksantrik Mili Çalışma Prensibi
Eksantrik mili, pistonlu içten yanmalı motorlarda popet valfleri çalıştırma işlevine sahiptir. Her valf için bir tane olmak üzere, ondan çıkıntı yapan bir dizi dikdörtgen lob ile silindir bankasının uzunluğu boyunca uzanan silindirik bir çubuktan oluşur. Kam lobları, valfe veya dönerken bazı ara mekanizmalara basarak valfleri açmaya zorlar. Kamlar, dönme hareketi yaptıkça valfleri önceden belirlenmiş bir sırayla açıp kapatmayı sağlayacak belirli açılarda ayarlanır. Her silindir sırası için ayrı bir eksantrik mili, krank milinden dişli veya zincirler tarafından tahrik edilir.
Eksantrik Mili Değişimi
Eksantrik mili değişimi sırasında yapılan işlemler, motorun sökülüp çıkarılması, motor bloğu ön kapağının çıkarılması, eksantrik milin somunların sökülmesi ve eksantrik milin çıkarılmasını içerir. Hasarlı eksantrik mili çıkarıldıktan sonra, dağıtıcı dişlisine, kam loblarına ve yatak muylularına montaj yağı sürülerek yeni eksantrik mili bloğa yerleştirilir. Gerekli bakım ve değişimin ardından sökme işlemleri bu kez ters sırayla yapılarak tamamlanır.
Eksantrik Mili Görevi
İçten yanmalı motorlardaki eksantrik mili, hem yakıt girişini hem de egzoz dumanlarının dışarı atılmasını kontrol eder. Gücünü triger kayışı, zincir veya dişlilerden alan eksantrik mili emme ve egzoz supaplarının doğru zamanda açılmaları görevini yerine getirir. Eksantrik mili, motorun çalışmasının yanı sıra, valflerin açılıp kapanmasının piston hareketiyle doğru şekilde senkronize edilmesini de sağlayarak motor performansını etkiler.
Eksantrik Mili Aşınırsa Ne Olur?
Eksantrik milinin aşınması, kam loblarının çok hızlı aşındığı anlamına gelir. Aşınma, genellikle, eksantrik milinin uygun olmayan şekilde içeri girmesinin sonucu olarak ortaya çıkar. Aşınmış bir eksantrik mili lobu, motorda metal döküntülerin dolaşmasına neden olabilir. Yağ çubuğunda metal parçaları görülmese de, boşalttıktan sonra yağ bölmesinde kalıntı veya metalik döküntüler bulunabilir. Aşınmış bir eksantrik mili, motorun doğru çalışmasını engelleyerek daha fazla emisyon üretmesine neden olur.
Eksantrik Mili Bozulursa Ne Olur?
Eksantrik mili hasarlı bir araç, silindir teklemesi nedeniyle düşük motor performansı gösterir ve düşük performansla çalışması motora zarar verir. Araç tutarsız bir sürüş sergileyebilir, güç kaybedebilir, aniden sarsılabilir veya sallanabilir, normalden daha fazla yakıt tüketiminin yanı sıra, daha fazla emisyon üretimi yapabilir. Araç bilgisayarı, emisyonlarda artışa neden olan bir sorun algıladığında, motor kontrol ışığı yanar.
Eksantrik Mili Sensörü Neden Bozulur?
Araç eskisi gibi gitmiyor, motor kontrol ışığı yanıyor veya düzgün çalışmıyorsa devir sensörü arızası ihtimali söz konusudur. Sensör zamana bağlı eskime, kaza, normal aşınma ve yıpranma nedeniyle eksantrik mili sensörü arızalanabilir veya aşınabilir. Eksantrik mili sensörü, bağlantı soketlerinde korozyon oluşumu gibi mekanik hasar, enkoder çarkında kırılma, dahili kısa devreler ya da kontrol ünitesine bağlantısında gevşemeye bağlı kesinti nedeniyle arızalanabilir.
Eksantrik Mili Neden Eğrilir?
Hareketli parçalara yeterli boşluk verilmediğinde, eksantrik mil kırılmaya veya eğrilmeye başlayabilir. Hasar, aşırı ısı birikmesinden, sınırlı hareket aralığından veya parçaların birbirine çarpmasından kaynaklanabilir. Nadir durumlarda, eksantrik milinin kendisi eğrilip kırılabilir. Nakliye sırasında veya kurulumdan bir süre önce yanlış kullanımdan kaynaklanan bir çatlak veya kırılma nedeniyle ikiye ayrılabilir. Eksantrik mili eğriliği, motorun farklı bir parçasının gevşemesi ve eksantrik miline çarpması sonucunda da oluşabilir.
Eksantrik Mili Motorun Neresinde?
Eksantrik miller, modern bir içten yanmalı motorda, zorunlu olmamakla birlikte, genellikle, valfleri kontrol etmek için hareket ettikleri silindir sıralarının hemen üzerinde konumlandırılır. Doğru zamanlamayı sağlamak için eksantrik milleri, triger kayışı veya zincir aracılığıyla krank milinin dönüşüne bağlanır, bu da pistonları doğrudan silindirin içinde hareket ettirir. Ayrıca, kamların şekli valflerin açılıp kapanma hızını kontrol edebilmek için özenle hazırlanır.
Eksantrik Mili Neden Aşınır?
Kurulum sırasında bileşenlerde kalan kir ve kalıntılar eksantrik mili için aşınma sorunlarına neden olabilir. Tıkanmış yağ geçişleri veya fazla boşluğa bağlı olarak oluşan yağlama eksikliği de artan sürtünme etkisiyle aşınmaya yol açabilir. Eksantrik milin pozisyonunun doğru olmaması ve loba çarpması, zayıf valf yayı basıncı, yağ basıncının düşüklüğü veya aşırı hız gibi stresli çalışma koşulları sonucu aşınma ortaya çıkar. Yüksek yayı basınçları da kamın normalden daha hızlı aşınmasına neden olur.
Eksantrik Mili Neden Değişir?
Sensör arızası, aşınma nedeniyle veya bir supap mekanizması bileşeninin yol açtığı hasar yüzünden eksantrik mili değişimi gerekebilir. Kamlar, iz veya aşınma belirtileri gösteriyorsa, eksantrik mili 0,05 mm'den fazla eğrilmişse ve 0.15 mm'den büyük eksenel yer değiştirme söz konusuyla eksantrik mili değiştirilir. Eksantrik mili kırıldığında etrafında yer alan motor içinde bulunan supap mekanizması bileşenleri, krank mili, silindir bloğu, silindir kapağı, pistonlar ve bağlantı çubukları gibi bileşenler de hasar görme riski altında olduğu için değişimi gerekir.
Yorum Yap