Oksijen Sensörü Nedir
Oksijen Sensörü Nedir?
Oksijen sensörü, araçlarda doğru bir ölçüm yapabilmek için kullanılan yapılardır. Bu sensör, gaz maddeler ve sıvı maddeler arasındaki oksijenin oranını ölçmeye yarar. Bir araç içinde hem katalizör çıkışında hem de egzoz ve katalizör arasındaki bölgede olmak üzere iki adet oksijen sensörü mevcuttur. Sensörler aracılığı ile havadaki yakıt karışımının kontrolü sağlanır.
Oksijen Sensörü Arızası
Oksijen sensörünün temizliğinin yeteri kadar iyi yapılmamasından ya da sensörün parçalarında meydana gelen herhangi bir hasardan dolayı oksijen sensörü arızalarına rastlanabilir. Oksijen sensörünün zaman içinde bozulmasının önüne geçmek için temizleme ve bakım işlemlerini aksatmamak gerekir.
Oksijen Sensörü Ne İşe Yarar?
Oksijen sensörü motorun kontrol birimi ile bağlantılı çalışarak gelen sinyaller doğrultusunda hava ve yakıt arasındaki karışım oranını belirler. Bu sayede karışımın zengin ya da fakir olduğu tespit edilir. Hava ve yakıt oranı en ideal seviyede tutularak yakıt tasarrufu ve motor verimliliği hedeflenir. Oksijen sensörünün görevi nedir sorusuna yanıt olarak çalışma prensibi olarak motor performansını arttırmak adına gerekli düzenlemeleri yapan bir parçadır denir.
Oksijen Sensörü Temizleme
Oksijen sensörü ile ilgili nasıl temizlenir, nasıl sökülür, nasıl çalışır, ne zaman değişir, ne zaman devreye girer ya da ne ile temizlenir gibi sorular merak edilir. Oksijen sensörü motorun çalışma performansını etkilediğinden dolayı düzenli olarak temizlenmelidir. Sensör temizliği spreyler ile rahatlıkla temizlenebilse de sensörü yerinden çıkarabilmek biraz uğraştırıcıdır. Oksijen sensörü sıcaklığı yüksek olan egzoz üzerinde bulunduğundan ısıtma işlemi yapılarak sökme aparatı ile sökülmelidir. Sonrasında sensörün uç kısımları da dahil olmak üzere iyice temizlendikten sonra sökülen yere tekrar monte edilir. Oksijen sensörü temizliği işe yarar mı diye bir endişeniz olmadan gereken işlemi yaptırmalısınız.
Oksijen Sensörü Fiyatları Ne Kadar?
Oksijen sensörü fiyat olarak kullanılacak marka ve modelin özelliklerine bağlıdır. Aynı zamanda yedek parça satışı yapan bayiler, kendi satış politikalarına göre farklı fiyat listeleri sunabilir. Bu konuda detaylı bilgiye ulaşıp aracınız için en uygun oksijen sensörünü satın alabilmek için bayiler ile görüşebilirsiniz. Genel olarak piyasada satılan oksijen sensörünün ortalama fiyatı 200-900 TL aralığındadır.
Oksijen Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır?
Oksijen sensörünün en önemli amaçlarından birisi yakıt tasarrufudur. Bu nedenle eğer aracınız normale göre çok daha fazla yakıt tüketiyorsa oksijen sensöründe bir arıza meydana gelmiş olabilir. Yakıt tüketiminin yanı sıra aracın hızlanırken sorun yaşaması, düzensiz rölanti dalgalanması, ısıtıcı arızası, arıza ışığı yanması ve egzoz emisyon oranındaki dengesizlikler de oksijen sensörü arıza belirtileri arasındadır. Gerekli değişimler yapıldıktan sonra arıza ışığı söndürme işlemi yapılır.
Oksijen Sensörü Arızası Nasıl Giderilir?
Oksijen sensörü çalışmıyor diye oto servise gidince öncelikle oksijen sensörünün arızasını giderebilmek için arızanın kaynağı tespit edilmelidir. Bunun için oksijen sensörünün motor kontrol birimine gönderdiği sinyaller kontrol edilir. Gelen sinyaller doğru değilse hava ve yakıt karışım oranının dengesi bozularak daha fazla yakıt gönderimi gerçekleşir. Bu ve benzeri arıza durumunda arıza kodu belirtip oksijen sensörü değiştirilerek arıza giderilebilir.
Oksijen Sensörü Bozulursa Ne Olur?
Oksijen sensörleri neden bozulur sorusuna yanıt olarak uzun zaman kullanım sonucunda kirlendiklerinden dolayı bozulabildiklerini söyleyebiliriz. Bozuldukları zaman ölçüm hassasiyetlerinde azalma meydana gelir. Ölçüm hatası kaynaklı olarak doğru voltaj üretimi yapmayabilirler. Oksijen sensörü bozulursa egzoz emisyonlarında artış görülür ve bunun sonucunda motorun çalışma verimliliği düşer. Motor arıza lambası yanması dolayısıyla aracın yakıt tüketiminin normale göre arttığından dolayı bozuk olan oksijen sensörü araçla uyumlu olarak tamiri gerçekleştirilmeli ya da yenisiyle değiştirilmelidir.
Oksijen Sensörü Siyah ve Beyaz Duman Ne Anlama Gelir?
Beyaz duman, egzozdan suyun yanması sebebiyle çıkar. Yakıtın içerisinde bulunan su herhangi bir arıza dolayısıyla yanma odasına girebilir. Su yanarsa egzozdan beyaz duman çıkar. Siyah duman ise çok fazla yakıttan dolayı oluşur. Oksijen sensörünün kontrol ettiği hava yakıt karışımındaki denge bozularak zengin karışım olursa siyah duman çıkar.
Oksijen Sensörü Çalışmazsa Ne Olur?
Oksijen sensörü hava yakıt oranını düzenler. Hatalı çalışan ya da hiç çalışmayan oksijen sensörleri aracın motorunun çalışma fonksiyonlarını bozar. Bu sensörün çalışmaması durumunda araçta güç kaybı görülebilir ya da motorun performansı ve ısıtıcısı ile ilgili farklı hata kodu olan çeşitli sorunlar yaşanabilir. Motor fonksiyonlarının düzeni olarak çalışabilmesi için oksijen sensörlerinin doğru olması gerekir.
Oksijen Sensörü Çeşitleri ve Oksijen Sensörü Çalışma Prensibi
Oksijen sensörü çalışma prensibi olarak bir voltaj üretici gibidir. Isındığı zamanlarda kendi voltaj üretimini gerçekleştirir. Oksijen sensörlerinin uç kısımları ise atmosfer ile temas edebilir. Bu sayede egzoz gazları ile bağlantı sağlanır. Sondanın iç bölgesinde delikler yerine kablolar kullanılarak sensörün içine kir, toz ta da pisliklerin girmesi engellenir. Bu sayede oksijen sensörünün dayanıklılığı artar. Oksijen sensörü ve bir diğer adıyla lambda sensörü iki çeşide sahiptir. Bunlardan biri zirkonyum dioksit diğer ise titanyum dioksittir. Bu iki yapının seramiği farklıdır ve egzoz gazı ölçümü yapılırken spesifik özelliklerine göre çalışırlar.
Oksijen Sensörü Çekişi Etkiler mi?
Oksijen sensörü herhangi bir sebepten dolayı arızalanırsa en önemli belirti olarak yakıt tüketiminde artış görülür. Aynı zamanda aracın eski hız oranında kesiklik olabilir. Çekiş düşüklüğü de oksijen sensörünün arıza belirtilerinden biridir. Bu arıza aracın çekişinin etkiler.
Oksijen Sensörü Fişini Çekersen Ne Olur?
Oksijen sensörünün fişini çekmeniz durumunda motora sinyal gönderilerek bağlantı kurulamaz. Bu nedenle kontrol birimi oksijen sensörlerinden gelen sinyalleri algılayamazlar. Fişi çekip oksijen sensörünü etkisiz bırakırsanız motor performansınız düşer ve yakıt kullanımınızda artış olur.
Oksijen Sensörü Değişimi ve Oksijen Sensörü Değişmezse Ne Olur?
Oksijen sensörü dış ortamdan gelen kir, toz ve pisliğin etkisi ile tıkanarak fonksiyonel özelliğini kaybedebilir. Bunun yanı sıra oksijen sensörünün kablo bağlantılarının kopması, yırtılması, gevşemesi, oksitlenmesi ya da kısa devre yapması gibi durumlarda da oksijen sensörü değişimi yapılmalıdır. Oksijen sensörü arızalanmışsa aracınızın modeline göre uyum sağlayan yeni bir parça ile değiştirilmesi gerekir. Oksijen sensörü değişmezse gelen sinyaller algılanamaz ve yakıt tüketimi gitgide artar. Direnç atma durumu ile karşılaşılabilir. Oksijen sensörü değiştirme işlemi oto servislerinde yapılarak aracın motor kontrol biriminin düzgün çalışması sağlanır.
Oksijen Sensörü Geç Çalışma ve Gaz Yememe
Oksijen sensörünün devre dışı bırakma ya da geç çalışması durumunda motorun kontrol birimi hava yakıt dengesini ayarlayamaz. Zengin karışımlı olan hava yakıt dengesi de motorun soğuk durumda iken çalışma performansınızı düşürmez iken sıcak motorda düzensizliklere ve süre uzatması durumuna yol açabilir. Oksijen sensöründe meydana gelen herhangi bir arıza sonucunda gaz yememe ya da uyutma sorunu ortaya çıkabilir. Özellikle ani yapılan hızlanmalarda motorun performansında verimlilik düşer. Gaz yememe durumunu ortadan kaldırmak için oksijen sensörü değiştirilmelidir.
Oksijen Sensörü Garantiye Girer mi?
Oksijen sensörünün garantiye girip girmemesi aracınızın modeli, markası ve aldığınız bayi ile yapacağınız sözleşme şartlarına bağlıdır. Garantiye girmesi durumunda herhangi bir arıza olduğunda yenisi ile değiştirilir. Garanti süreleri de yine yapacağınız anlaşmaya göre değişkenlik gösterebilir. İstisnai durumlarda garantinin iptali görülür. İptal edilirse ne olur konusu ise bayiden bayiye değişir.
Oksijen Sensörü Kirlenirse Ne Olur?
Oksijen sensörü dış atmosferden gelen kir, toz ve pisliklerden dolayı kirlenebilir. Oksijen sensörünün kirlenmesi, motorun performansını olumsuz yönde etkiler. Zamanla biriken kir kalıntıları sinyallerin algılanmasını engeller. Dolayısıyla oksijen sensörü düzenli olarak temizlenmeli ve bakımı yapılmalıdır.
Oksijen Sensörü Kaç KM'de Değişir?
Oksijen sensörünün değişmesi gereken km aralığı aracın markasına, modeline ve motor gücüne göre değişkenlik gösterebilir. Oksijen sensörünün ölçümü nasıl yapılır sorusuna yanıt olarak türüne göre değiştiğini söyleyebiliriz. Yapılan düzenli kontroller sonucunda araçtaki motor performansı düşük ve egzozunun çalışma düzeninde bir bozukluk varsa oksijen sensörü değiştirilir. Genel olarak oksijen sensörünün her 30.000 km’den sonra değiştirilmesi tavsiye edilir.
Oksijen Sensörü Ömrü Ne Kadardır?
Aracın her parçasında zaman içerisinde hasarlar meydana gelebilir. Oksijen sensörü için de bu durum geçerlidir. Oksijen sensörünün ömrü aracınızın göstereceği motor performansına bağlı olarak değişkenlik gösterse de genel olarak 200.000-250.000 km arasında bir ömre sahiptir.
Oksijen Sensörü Yakıtı Etkiler Mi?
Normale göre daha fazla yakıt tüketimi görüldüğü durumlarda oksijen sensöründe hasar olabilir. Oksijen sensörü olmazsa ne olur sorusuna yanıt olarak araç performansının ciddi oranda düşeceğini söyleyebiliriz. Yakıtı ne kadar etkiler ya da yakıta etkisi nasıldır sorularına yanıt olarak ise bu oranın araca bağlı olduğunu belirtebiliriz. Gitgide bozulan oksijen sensörleri sebebiyle yakıt tüketiminde de artışlar gözlenir. Oksijen sensörü yakıt değerleri konusunda etkili olduğundan dolayı düzenli olarak kontrolü yapılmalıdır. Yan sanayi ürünlerin zararları olacağından dolayı bu ürünlerden kaçınmanız gerekir.
Yorum Yap