Ateşleme Bobini Arızası Neden Olur?
Ateşleme Bobini Arızası Neden Olur?
LPG’li sistem ile çalışan araçlarda daha çok görülen bobin arızası dizel ve benzinli araçlar için de problem oluşturabilir.
- Bujilerde çatlak meydana gelmesi,
- Buji kablo bağlantısı noktalarının kısa devre yapması,
- Elektrik kaçırması veya elektrik kesintisi,
- Kullanım ömrünün bitmesi, kullanım süresi, yıpranması, zayıflaması nedeniyle ortaya çıkan bozulmalar nedenleri olarak sayılabilir.
Ateşleme Bobini Tamiri
Ne yazık ki bobini tamir etme şansınız olmaz. Herhangi bir arıza ya da bozulma durumunda yenisi ile değiştirmeniz gerekir. Fiyatları değişkenlik gösterebilir. Yan sanayi ürünler arıza çıkarabileceği için orijinal ürünleri tercih edebilirsiniz. Bir önceki bobin değişimi üzerinden uzun bir süre geçtiyse, takım olarak değiştirmeniz size avantaj sağlar.
Ateşleme Bobini Arıza Tespiti
Eğer olması gerekenin altında gerilim üretirse, zor çalışma, tekleme, çiğ benzin atma, vuruntu ve silkeleme, titreme ve durma gibi belirtiler ortaya çıkar. Yanmamış benzin kokusu arızanın en büyük belirtisidir. Motor sesinde değişiklik, çekişte fark edilir düşüş, yakıt tüketiminde artış ve hafif titreme varsa, bobin ya da bobinler arızalı demektir.
Ateşleme Bobini Ömrü
Yıpranma ve kullanım sebebi ile ömrü değişebilen bobinler, her periyodik bakımda kontrol edilmez. Arıza yaptığında mutlaka bir belirti verdiği için her bakımda kontrole gerek yoktur. Bobin kaç binde değişir? Sorusuna cevap olarak da, herhangi bir belirti durumu yoksa 100.000 kilometreye kadar kullanılabilir. Belirtilerden biri bile varsa araç değişim süresi gelmeden servise götürülür.
Ateşleme Bobini Nedir?
Endüksiyon bobini olarak da bilinen parça aracın çalışması için yüksek gerilim üretir. 12 volt direnç ölçümü olarak gelen elektriği yükseltir ve bujilere gönderir. Eski araçlarda genelde 1 tane bobin bulunur. Yeni araçlar da her bujiye bir bobin bağlıdır. Bu şekilde üretildiğinde, bobinlerden biri ya da ikisi bile arızalanırsa araç yolda kalmaz.
Ateşleme Bobini Ne İşe Yarar?
Elektrik gerilimi üreten ateşleme bobini, koordineli bir şekilde akü ile çalışır. Düşük gerilimi aküden motora yönlendirerek, bujilere aktarır. Gelen bu gerilimi bujilerle yüksek gerilime dönüştürerek kıvılcım oluşmasını sağlar. Bu sayede ateşleme sistemi aktif olur ve araç çalışır. Bobin, motorun çalışması için gerekli yüksek gerilimi sağlar.
Ateşleme Bobini Neden Arıza Yapar?
Bobinin arıza yapmasının birçok sebebi vardır. En çok arıza sebebi ise orijinal bobin bozulduğunda yan sanayi bobin kullanılmasıdır. Kalitesiz malzeme ile üretilen bu ürünler çok kısa sürede bozulur. Bujiler kırıldığında ya da bozulduğunda arızaya sebep olabilir. Buji kablolarında kırılma, ezilme, bükülme gibi durumlarda arıza sebeplerinden sayılabilir.
Ateşleme Bobini Fiyatları
Araçlardaki ateşleme bobinleri sistemlerine göre fiyatları farklılık gösterebilir. Tek bobinli araçlarda komple bobin değişmesi gerektiği için maliyeti fazla olabilir. Her bujilerde tek tek bağlı bobinler de sadece zarar görenler değiştirildiği ve komple değiştirilemeyeceği için fiyat uygun olabilir. Yan sanayi ürünler çalışma performansı etkiler mi? Evet etkiler. Kalitesiz malzemeden yapılmaları ömürlerinin de kısa olmasına sebep olur. Fiyat fayda ve kalite analizi yapıldığında orijinal bobinler her türlü avantajlıdır.
Ateşleme Bobini Arızaları Nelerdir?
- Egzoz patlatma,
- Yakıt sarfiyatında fazlalaşma,
- Motorun sarsıntılı çalışması ya da durması,
- Motor arıza lambası göstergesinin yanması olarak sıralanabilir.
Ateşleme Bobini Çalışma Prensibi
Kontak anahtarının açılmasıyla akü akımı bobinin primer devrelerinden geçer. Akım birinci devre sargılarının çıkış ucundan distribütöre ulaşır. Bu sayede bobin platinler üzerinden devresini tamamlar. Akım düşük voltaj devresinden geçerken yavaş yavaş yükselmeye başlar. Başta hiç akım olmayan sargılarda kuvvetli bir manyetik alan oluşur. Alçak voltaj devresine kondansatör konularak yüksek voltaj devresinden akım alınır. Kondansatör üzerinde akım şarj edilir. İkinci devrede yüksek değerde voltaj elde edilerek bujilere dağıtılır. Ateşleme bobini bağlantı şeması üzerinden de inceleme yapabilirsiniz.
Ateşleme Bobini Görevi
Transformatör gibi görev yaparak, düşük voltajı binlerce voltaja yükseltir. Platin ve kondansatörle birlikte çalışarak, batarya gerilim ölçümü değer olarak artırır. Gerilimi 2000- 2500 volta kadar çıkarıp, bujide kıvılcım çaktırabilmektir. “Ateşleme bobini kaç volt üretir?” sorusuna cevap olarak en fazla 20000 ile 30000 volt değerleri verilir. İçindeki yağ, bobinin fazla ısınması gibi sorunları engellerken, kolay soğumasını da sağlar. Bu sayede görevini tam bir koordine şekilde gerçekleştirir.
Ateşleme Bobini Bozulursa Ne Olur?
Eğer bobin bozulursa aracın motoru titreşimli bir şekilde çalışır. Rölantide kendiliğinden stop eder. Marşa basıldığı anda motor geç ve zor çalışır. Dolayısıyla da çok fazla yakıt tüketmeye başlar. Ateşleme bobini bozulursa çekişi etkiler mi? Evet, aracın kesinlikle çekişi düşer.
Ateşleme Bobini Çatlak Tamiri ve Ateşleme Bobini Değişimi
Bobinler kapalı kutu sistemlerdir. “Ateşleme bobini tamir edilir mi?” sorusuna cevap olarak çatlak tamiri mümkün olmadığı verilir. Herhangi bir arıza durumunda bobinin yenisi ile değişmesi gerekir. Kalem tipi bobinlerde sadece arızalı bobinler değiştirilebilir. Dilerseniz hepsini de değiştirebilirsiniz. Elektrik soketi sökülür. Silindir kapağına bobini sabitleyen cıvata sökülür. Bu sayede bobin yukarı çekilerek çıkarılır. Motor sıcakken değişim yapılmaz. Tek bir bobin varsa yalıtkan eldiven kullanılır.
Ateşleme Bobini Değişmezse Ne Olur?
Kalem tipi bobinlerde tek bobin bozulmuş olabilir. Değişmezse zamanla diğer bobinler de bozulur. Tüm bobinler çalışmadığında aracınız stop eder. Bobin maliyeti de ister istemez artar. Bujilere de zarar verir. Bujilerin de değişmesi gerekir.
Ateşleme Bobini Yakıtı Etkiler Mi?
Yakıta etki eden parçalardan biri de ateşleme bobinidir. Voltajı yükseltemediği için voltaj hızla düşer. Bu düşüş yakıtın hızlı bir şekilde tükenmesine sebep olur. Bobin değiştirilerek fazla yakıt harcama sorunu ortadan kaldırılır. Bobin arızalı değilse araç normal kullanması gereken kadar yakıt kullanır.
Ateşleme Bobini Kontrolü Nasıl Yapılır?
Bobin kontrolü kolay bir şekilde yapılır. Kalem tipi bobinli bir aracınız varsa sırayla ateşleme bobini soketi çıkarılır. Motorun tepkisine bakılır. Soket çıkarıldığında motorun çalışmasında değişiklik yoksa bobin arızalıdır. Soket çıkarıldığında motorda titreşim ve sarsıntı hissediliyorsa bobin sağlamdır.
Ateşleme Bobini Temizliği
Bobinler temiz bir üstübü bez ile temizliği yapılır. Temizlikte önemli olan bujilerdir. Bujilerde ateşleme yapılan uç kısımlar fırça yardımı ile temizlenir. Buji kabloları uçlarındaki oksitlenmeler ince zımpara ya da kimyasal bir yöntem ile temizlenir.
Ateşleme Bobini Yanarsa Ne Olur ve Ateşleme Bobini Yolda Bırakır Mı?
Aracın motoru titreşimli bir şekilde çalışır. Marşa basıldığında motor zor ve geç çalışır. Kesinlikle aracın çekişi düşer. Çok fazla yakıt tüketir. Kendiliğinden stop eder. Eski tip araçlarda tek bobin bulunduğu için aracın durmasına sebep olabilir. Yeni tip araçlar da her bujiye ayrı bobin kullanıldığı için yolda kalmazsınız. Herhangi bir bobin bozulduğunda araç teklemeye başlar. Siz de bunu kolay bir şekilde hissedersiniz. Kalitesiz ve orijinal olmayan bobin kullanılması sizin yolda kalmanızın en büyük sebepleri arasında sayılabilir.
Ateşleme Bobini Ne Zaman Değişir?
“Ateşleme bobini ne zaman değişmeli?” sorusuna en güzel cevap, bir arıza durumunda değişmeli olarak verilir. Eski model araçlarda tek bobin bulunduğu için komple değiştirilir. Şu an yeni araçlarda her buji için bir bobin bulunur. Arızalı olan bobin değiştirildiğinde, aracınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
Ateşleme Bobini Isınması
Bobinler araç içinde bulundukları konum itibari ile aşırı ısınırlar. Bunun sebebi motorun sıcaklığıdır. Bu ısınma bobinin elektrik iletme kapasitesini azaltabilir. Performansını etkileyebilir. Ömrünü de azaltabilir. Buji yağlanması belirli periyotlarda yapılırsa, daha uzun ömürlü olacağı için bobini de korur.
Yorum Yap