Dingil Nedir?
Dingil Nedir?
Tekerleklerin dönme işlemini gerçekleştirdiği merkez hizadaki şaft kısmına dingil denir. Dingilin bir diğer anlamı ile aks olarak da kullanılabilir. Dingil tekerlekler ile birlikte dönebildiği gibi tekerlekler de dingilin uçlarındaki yatak kısımlarına bağlı olarak dönebilir. Otomobillerde dingil mekanizmasının her iki çalışma yöntemine de rastlanır. Direksiyonlara bağlı olan dingil ile ön tekerler dönme hareketini gerçekleştirir.
Dingil Ne İşe Yarar?
Otobüs, kamyon, otomobil ya da çeşitli iş makineleri gibi her türlü tekerlekli aracın dönme hareketini gerçekleştirebilmesi için dingil kullanması şarttır. Bu dingil ile araçların ön ve arka tekerlekleri arasında bağlantı kurulur. Çelik yapıdaki bir çubuk olan dingil, sürücü aracı hızlandırdığında tekerleklerin açısını dengeleyerek dönme hareketinin gerçekleşmesini sağlar. Aynı zamanda dingil, araç üzerindeki yükü üstlenerek araç güvenliğini kontrol altına alır. Araç hızlandığında ya da viraj üzerindeyken sürüş konforu sunar.
Dingil Mesafesi Ne Demek?
Dingil mesafesi araçların ön tekerleklerinin merkezi ve arka tekerleklerinin merkezi arasındaki mesafe baz alınarak hesaplanır. Bu aralığı fazla olan araçlarda aracı dengesini sağlamak daha kolaydır. Dingil mesafesinin büyük olması kaliteli bir sürüş özelliği kazandırır. Dingil mesafesi kısa olan araçlarda ise dönme çapı daha azdır. Bu nedenle özellikle virajlı yollardan dönmeye çalışırken sürücüye kolaylık sağlar.
Dingil Fiyatları
Dingil fiyatları aracınızın markasına, modeline, özelliklerine ve satın almak istediğiniz dingilin türüne göre değişkenlik gösterir. Dingilin bazı bölgeleri ya da tamamı bozulmuş olabilir. Aracınıza uyumlu olan dingilin parçalarının değiştirilmesi ya da yeni bir dingil taktırılması ortalama 200-600 TTL aralığında değişir.
Dingil Çeşitleri Nelerdir?
Sabit dingil ve hareketli dingil olmak üzere iki çeşit dingil mevcuttur. Üzerindeki tekerlerin dönmesini sağlayan dingiller sabit dingillerdir. Sabit dingiller statik bir eğilme gerilimine sahiptir. Araçların hem ön hem de arka kısımlarında kullanılan sabit dingiller, tekerlekle birlikte dönmez. Hareketli dingillerin çalışma mekanizması ise bunun tam tersi olarak gerçekleşir.
Dingil Parçaları Nelerdir?
Dingil, motorlu araçlarda en önemli unsurlardan biridir. Araçların motorlarının sahip olduğu gücü tekerleklere aktarımını sağlar. Dingil; keçe, körük ve rulman parçalarından meydana gelir. Rulmanı kovanda bulunur. Keçeler ise kovan ve mil arasındaki yağın sızmaması için kullanılır. Körükler de hem iç hem de dış yüzeyde bulunarak rulman içerisine girebilecek diğer maddelere karşı koruyucu bir görev üstlenir.
Dingil Tamiri
Araba üzerinde meydana gelen kaza, çarpma, sürtme ya da benzeri durumlara bağlı olarak dingillerin hem ön hem de arka kısımlarında hasar oluşabilir. Tekerlekler, dingille bağlantılı şaft sayesinde dönme hareketini gerçekleştirir. Bu nedenle aracın sürüş güvenliğini sağlamak için en kısa sürede dingil tamiri yaptırmak gerekir. Güvenilir bir oto servis bölgesinde dingil üzerinde meydana gelen eğriliklerin ve diğer hasarların tamirini rahatlıkla yaptırabilirsiniz.
Dingil Değişimi Nasıl Olur?
Aracın herhangi bir kaza sonucunda hasar alması ya da bir yere şiddetli bir şekilde çarpması durumunda dingiller kontrol edilmelidir. Dingil arızalanmışsa mutlaka değiştirilmelidir. Aksi durumda aracın dengesi bozulur ve sürüş kalitesi düşer. Öncelikle dingil üzerindeki hasarın derecesi tespit edilir. Ufak bir hasar sonucunda dingil eğilmiş ise yenisini takmak yerine bu dingil çeşitli teknikler ile tamir edilebilir. Fakat dingilde meydana gelen hasar çok büyükse tamir edilmesi oldukça zordur ve güvenli bir sürüş için bu dingil yenisi ile değiştirilmelidir.
Dingil Eğriliği
Dingil, herhangi bir kazanın ya da şiddetli bir çarpmanın etkisi ile bükülme gösterebilir. Dingil eğriliği ve yamukluğu aracın sürüş performansını ciddi derecede düşürür. Dingil eğriliğinin tamir edilmemesi durumunda tekerleklerin dengesi bozulur ve farklı yönlere doğru çekme yapabilir. Dingil eğriliği genellikle arka dingillerde daha çok görülür. Bu eğrilikler aracın viraja girerken savrulmasına neden olur. Bu nedenle dingil eğriliklerinin en kısa sürede hasarın durumuna göre tamir edilmesi gerekir.
Dingil Sesi Neden Çıkar?
Dingiller, motorlu araçların yükünü taşıyan parçalardır. Araca kaldırabileceğinden daha fazla yük yüklenmesi durumunda dingiller üzerinde eğrilik meydana gelebilir. Aynı zamanda dingil arasındaki lastiklerin de zaman içinde gitgide aşınması görülebilir. Bu aşınma sebebiyle metaller birbirine sürterse çeşitli gıcırtı sesleri çıkar. Bu ve benzeri dingil seslerin esas kaynağının anlaşılabilmesi için oto servis bölgelerine götürülüp incelenmelidir. Bunun sonucunda seslerin tam olarak nereden geldiği tespit edilerek gereken işlemler yapılır. Dingil Ne Zaman Kaldırılır? Dingiller boş araçlarda yakıt tasarrufu sağlamak amacıyla zaman zaman kaldırılabilir. Manevra durumunda dingil serbest bırakılırken araç durduğu zaman aşağı indirilir. Dingil kaldırılması ile tekerlerin ve lastiklerin aşınmasının önüne geçilir. Körük yardımı ile dingiller yukarı doğru kaldırılır ve gücü etkisiz hale getirilir.
Dingil Yamulması Neden Olur?
Dingil üzerinde çeşitli kazalar sebebiyle meydana gelen ezilme, sürtünme ya da çarpma gibi olaylar dingilin yamulmasına neden olur. Dingil yamulması durumunda araçlarda yol kontrolünü sağlama konusunda çeşitli problemler meydana gelebilir. Aynı zamanda dingil yamulmasının bir diğer nedeni de dingilleri araç üzerine sabitlemek için kullanılan burç ya da takozlarda meydana gelen hasarlardır. Bu parçalarda oluşan kopma, yırtılma ya da gevşeme gibi durumlar dingillerin çalışma sistemini bozarak yapısında yamulmaya sebebiyet verebilir. Tekerleklerin düzgün bir açıda ilerlemesini sağlamak için dingil üzerinde meydana gelen her türlü ezikler, yamulmalar ya da gevşeklikler tamir edilmelidir. Bu sayede aracın güvenliği sağlanıp sürüş kalitesi arttırılır.
Yorum Yap