EGR Valfi Nedir?

EGR Valfi nedir?

EGR valfi, egzoz sistemi ve motor sağlığı için önemli bir bileşendir. Modern içten yanmalı motorlarda Egzoz Gazı Devridaimi (EGR) olarak bilinen parça, yanma işlemi sırasında yan ürün olarak üretilen azot oksit emisyonlarını kontrol etmek için kullanılır. Çevreden gelen hava, çoğunlukla oksijen ve azot bileşimi, yakıtla birleşir ve yanma silindirlerinin içinde tutuşur, sıcaklık yükselir ve azot oksit emisyonları üretir. EGR sistemi, egzoz gazının küçük bir kısmını emme manifoldu aracılığıyla motorun yanma silindirlerine geri göndererek, sıcaklıklarını düşürür. Böylelikle yayılan azot oksit miktarı azaltılmış olur. EGR valfi olmazsa ne olur? sorusunun cevabı, valf iptali ile aynı sonuçlara neden olabilecek etkileri ifade eder. Yani araç performansında düşüş yaşanmakla birlikte araç oldukça zor çalışır. Aynı zamanda yakıt verimliliğini de düşürür. Bu da sarfiyatın artmasına neden olur.

EGR Valfi Çalışma Prensibi Nedir?

EGR valfi çalışma prensibi, egzoz manifoldunun emme manifolduna bağlanmasını veya bir vakum ya da yerleşik bir elektrikli motor tarafından kontrol edilmesini içerir. EGR valfinin işlevi, motor yüküne bağlı olarak devridaim edilen egzoz gazı akışını kontrol etmektir. EGR valfi iptal edilirse çalışma prensibinde bir değişim olmasa da yakıt verimliliği arttırılabilir. İptal etme işlemi dizel partikül filtresi arızasının oluşma riskini azaltırken, süreci daha verimli hale getirir. EGR valfi iptali yakıt tüketimi üzerinde %20’ye varan bir ekonomi yaratmanızı sağlarken motoru daha uzun ömürlü hale getirir. EGR valfi iptali zararları aracın daha soğuk çalışması ve özellikle soğuk iklimlerde ısınmasının daha fazla zaman alması olarak sıralanabilir. Fakat valfin araçtan çıkarılması yasa dışı bir uygulamadır. Bu nedenle ‘Valf iptal edilirse muayeneden geçer mi?’ sorusuna hayır yanıtı verilebilir. Araç, emisyon test merkezinin yapacağı testlerden geçemez ve ihlalin rapor edilmesine neden olabilir.

EGR Valfi Hangi Araçlarda Olur?

‘EGR valfi hangi araçlarda var? sorusuna benzinli ve dizel motorların her ikisi için de yanıt verebilmek mümkündür. EGR, hem benzinli hem de dizel motorlarda kullanılan bir araç emisyon kontrol konsepti olarak bilinen egzoz gazı devridaimidir. Aracın kaç yaşında olduğuna ve benzin mi yoksa dizel yakıt mı kullandığına bağlı olarak farklı şekillerde çalışır.

EGR Valfi Çekişi Etkiler mi?

Motorda bulunan güç aktarma sistemi kontrol modülü (PCM), EGR valfine belirli bir miktarda açma veya kapama komutu verir. EGR valfi üzerindeki konum sensörü, valfin gerçekte ne kadar açıldığını bildirir. Komut verilen ile gerçek açılma miktarı %9.5’ten fazla değişiyorsa PCM ‘P’ kodlarından birini ayarlar. Peki, yanlış EGR akışı çekişi etkiler mi? Güç aktarma sistemi kontrol modülü (PCM) ‘P’ kodlarını ayarlandığı sürece çekiş kontrol sistemi otomatik olarak kapandığından daha çok motorun çalışma şeklini etkileme ihtimali vardır.

EGR Valfi Arızası

Arızayı önlemenin yollarından birisi, EGR valfinin fişini çekmek veya çıkarmaktır. Böylelikle yakıt verimliliğini arttırarak motorun daha temiz çalışması sağlanmış olur. Fakat valfi tamamen bloke etmek de doğru değildir. Peki, EGR valfi kapalı kalırsa ne olur? Valfi devre dışı bırakma veya tamamen bloke olması sonucu zararlı emisyonlar yeniden yakılarak azot oksit emisyonlarına ek, fazla miktarda hidrokarbon ve karbonmonoksit üretir. ‘Arızalı bir EGR valfi nasıl çalışır?’ sorusuna ise hasar risk tespiti ile kesin bir yanıt vermek mümkündür. Özellikle valf açık konumda arızalanmışsa ilgili servise başvurulması tavsiye edilir. Arızalı bir EGR valfi, EGR sisteminin akışın ve çalışması sırasında gücün azalması ve yakıt verimliliğinde düşüş gibi performans sorunlarıyla kendini gösterir. Aynı zamanda araç emisyonlarının artmasına neden olur. Peki, EGR valfi neden bozulur? EGR valfleri kum parçacıkları, karbon birikintileri ve yakıttan kaynaklanan kir nedeniyle bozulabilir. Otoyol sürüş koşulları valfler için ideal olandır, çünkü daha uzun ve hızlı yolculuklar motorun karbon birikintilerinden kurtulmaya yetecek kadar ısınmasını sağlar. Oysa şehir için sürüş koşulları bu tortuların birikmesine yol açabilir. Motor performansını etkileyen unsurlardan birisi de EGR valfinde meydana gelen arızalardır. Bu nedenle ‘EGR valfinde meydana gelen arızalar yakıtı etkiler mi?’ sorusuna evet yanıtı verilebilir. EGR valfiyle ilgilidir sorunda motor performansı doğrudan etkilenir. Bu nedenle aracın hava-yakıt oranı bozulabilir.

EGR Valfi Arızası Belirtileri Nelerdir?

EGR valfi arıza belirtileri sistemin akışındaki birçok sorunun işaretçisi olabilir. EGR valfi arızası farklı belirtilerle kendini gösterebilmekle beraber en yaygın olan birkaç tanesine özellikle dikkat etmek gerekir. Bunlardan ilki rölantide meydana gelir. Rölanti açık kalırsa ne olur? EGR valfinin açık konumda sıkışması sonucu yanma silindirlerine çok az veya çok fazla egzoz gazı girebilir. İçeride yer alan hava/yakıt karışımı dışarı çıkar, egzoz gazı devridaiminin oluşmasına neden olur ve motorda rölanti sorunu yaratır. EGR valfi arızası nasıl anlaşılır? diye soracak olursanız şöyle yanıtlayabiliriz; arızalı bir EGR valfi açık veya kapalıyken düşük performansa neden olur ve aracın hatalı çalışmasına neden olabilir. Valf sürekli açık olduğundan yakıt tüketiminde artış görülür. Bunun nedeni, sıcaklığın düşük olması nedeniyle yakıtın optimum sıcaklıkta yanmaması ve dolayısıyla daha az verimli olmasıdır. Motor yönetim ışığının yanık kalması da arıza belirtilerindendir. Arıza ışığı genellikle EGR valfinin tamamen arızalanmasan hemen önce bozulmaya başladığının göstergesidir. Bu arıza lambası tarafından uyarı verilmeden önce diğer semptomlara da dikkat etmek gerekir. Emme manifoldunda sürekli bir egzoz akışı varsa yakıtın kokusunu alabilirsiniz. Çünkü düşük devirlerde tüm yakıt yanmaz. Bu durum, egzoz borusundan yayılan hidrokarbon gazlarının miktarının önemli ölçüde arttırdığının göstergesidir. ‘EGR valfi bozulursa ne olur?’ sorusunun bir diğer yanıtı motordan gelen sesler ile anlaşılabilir. Bu seslerin nedeni düşük devirdeyken yakıtın yüksek sıcaklıkla karşılaştığında erken tutuşmasındadır.

EGR Valfi Bozuksa Ne Olur?

‘EGR çalışmazsa ne olur?’ sorusu performansta yarattığı bazı etkiler ile yanıtlanabilir. Arızalı bir EGR valfi, EGR sisteminin akışında ve çalışmasında güçte azalma, hızlanmada azalma ve yakıt verimliliğinde azalma gibi performans sorunlarına yol açabilir. Ayrıca araç emisyonlarının artmasına da neden olabilir.

EGR Valfi Turbo’ya Zarar Verir mi?

Turbo ile etkileşime giren çoğu sistem turbonun arızalanmasana neden olabilir. Kısıtlanmış veya engellenmiş hava girişleri aşırı basınç oluşturabilirken parçaların yutulması ve turbo kompresör kanatlarına zarar vermesi sonucu da arızalarla karşılaşılabilir. Bir diğer nedeni ise egzoz sistemindeki EGR valfinden kaynaklanabilir. Karbon/egzoz zamanla EGR valfi üzerinde birikerek valfinin yapışmasına neden olur. Bu sorunun tekrar etmesini önlemek için egzoz manifoldunun çıkarılması, karbon birikiminin kontrol edilmesi ve gerekirse EGR valfi ve yedek parça temizliği veya değişimi gerekir. Tamiri veya temizliği sırasında temizlik spreyi kullanılabilir.

EGR Valfi Temizliği Nasıl Yapılır?

Motora ve diğer parçalara zarar vermeden önce EGR valfini temizlemek önemlidir. ‘EGR valfi nasıl temizlenir?’ sorusuna basit bir cevap verilebilir. Aracınızın markasına ve modeline göre değişen üç tip valf vardır. Bunlar vakum kontrollü ünite, elektronik vakum kontrollü valf ve elektronik kontrollü dijital valftir. Hangisi olduğuna karar verdikten sonra valfi bağlı olabilecek elektrik bağlantıları çıkarılır. Vananın montaj cıvataları ve contası da çıkarılır. Bu sırada sprey temizleyici ile yapacağınız temizlik, valfi neyle temizlenir sorusuna hızla yanıt vererek temizlemeye devam etmenizi sağlar. Peki, EGR valfi nasıl temizlenir? Mutlaka aside dayanıklı eldiven giyilir. İşlem sırasında karbon birikintileri havaya karışabileceğinden koruyucu bir çift gözlük takılır. Boru temizleme fırçası ve kazıyıcı ile temizleme spreyinin sıkıldığı yüzeyler temizlenir. Son olarak temiz bir bez kullanarak yüzey silinir. Temizleme fırçası kullanmak zorsa işlemi valfi bir temizleme solüsyonunda bekleterek tamamlamayı da deneyebilirsiniz. ‘EGR valfi ne zaman temizlenir?’ sorusunun yanıtı her 50.000 km’de birdir. Temizleme olmasa bile yıllık muayenenizde değişimi mutlaka sağlanmalıdır.

EGR Valfi Fiyatları Ne Kadar?

EGR valfine ve değişimine ait fiyatlar araç modeline ve markasına göre değişkenlik gösterir. Aynı zamanda değişimi yapan ve kullanılan parçaların markası da valf maliyetini etkileyen değişkenler arasındadır. Pek çok kullanıcının farkında olmadığı bir arıza sebebi egzozdan gelen artık ve partiküllerle tıkanmış portlara sahip bir valfin varlığıdır. Bu durumda basit bir temizlik valfte oluşabilecek potansiyel arızanın önüne geçebilir. Yeterli bakımı sağlayarak ekstra harcamaların önüne geçebilirsiniz.