Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır? Bozuk Akü Nasıl Anlaşılır?
Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Akümülatörün yani kısacası akünün bitmesi çok sık rastlanan bir durum olmasa da sürücüleri zor bir duruma sokan olaylardan biridir. Bu nedenle belirli süre aralıkları ile akünün seviyesi kontrol edilmelidir. Akünün bitmesi halinde ciddi sorunlar ile karşı karşıya gelinebilir. Akünün bittiğinin anlaşabileceği durumlar şunlardır:
- Aracın farlarının parlaklığı gitgide azalır ve daha sönük görünmeye başlar.
- Belirli bir süre sonunda aracın kontağı çevrilse dahi araçtan bir reaksiyon gelmez.
- Marşa basıldığı zamanlarda cızırtı şeklinde sesler gelir.
- Aracın motor bölümüne elektrik akışı sağlanmadığı için aracın çalışması mümkün olmaz.
Bozuk Akü Nasıl Anlaşılır?
Araçta meydana gelen yüksek ısınma düzeyi ve bu nedenden kaynaklanan asitli su seviyesi miktarında azalma bozuk akünün belirtilerindendir. Aynı zamanda bu asitli suyun rengi daha koyu bir hale gelir ve suyun yüzeyine cam elyaflar çıkar. Akü kapağında meydana gelen fiziksel değişimler de akünün bozulduğuna işaret eder. Kapaktaki buşonların alt bölgesinde meydana gelen kararma akünün bozulmasından dolayıdır. Akü bozulması araç farlarının renklerinden de anlaşılabilir. Farların normale göre daha sönük renkte olması ve gaza basıldığında farlarda kırpma meydana gelmesi akünün bozulduğuna işaret eder.
Zayıf Akü Belirtileri
Akünün zayıflamasının en önemli belirtilerinden biri ışıklardır. Aracın kapısı açıldığında tavandaki ya da yan bölgelerdeki lambalar yanmıyorsa aküde bir problem vardır. Bunun yanı sıra aracın kontağı çevrilince herhangi bir ses çıkmaz ve araç çalıştırılamaz. Zayıf akünün bir diğer belirtisi de aracın radyosudur. Eğer aracın radyosu coğrafi olarak kısıtlanmayan ve doğru bir şekilde sinyal alabilen bir bölgede dahi çalışmıyorsa akü zayıflamıştır.
Akü Zayıflaması Nasıl Anlaşılır?
Aracın kontağı çevrildiğinde araçtan herhangi bir ses gelmiyorsa ve marş direkt olarak basmıyorsa akünün zayıfladığı anlaşılır. Akünün gücünün yeterince olup olmadığını kısa bir süre içerisinde tespit edebilmek için aracın özelliklerini iyi tanıyor olmak önemlidir. Aracı çalıştırmadan önce ya da araç çalışırken normale göre herhangi bir farklılık gözünüze çarptıysa bu durumun akü ile ilgili olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Daha ciddi bir şekilde gücü zayıflayan akülerde ise aracın dijital göstergeleri, radyo sistemleri ve LED ekranları çalışmaz.
Akü Bitince Ne Yapılır?
Aracın aküsünün bitmesi durumunda paniğe kapılmadan akü tavsiyesi yaptırılabilir. Normal bir şekilde çalışan bir araçtan alınacak olan elektrik ile biten akülü aracın aküsü şarj edilebilir. Öncelikle aracın kaputu açılır ve elektrik takviyesi yapılacak olan araç çalıştırılır. Akü takviyesi kablolar aracılığı ile yapılır ve eksi ya da artı yönler doğru bir şekilde takılır. Daha sonra araç bir süre boyunca rölantide çalışmalı ve ardından gaza basılmalıdır. Bu şekilde düşük devirdeyken araç sürülmeye devam edilir ve bu süre boyunca aracın aküsü kendi kendini şarj ederek akü takviyesini sağlamış olur.
Durduk Yere Akü Bitmesi Nedir?
Araba aküsü pek çok sebepten kaynaklı olarak durduk yere bitebilir. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Araç çalışmasa bile radyonun ve araç içindeki ışıkların açık bırakılması
- Soğuk mevsim şartlarından dolayı sıcaklık düştüğünde akünün donması
- Akünün şarj edilmesi sırasında meydana gelen teknik aksaklıklar
- Aracın hareket halinde olmadığı zamanlarda bile havalandırmanın kullanılması
Aküsü Biten Araba Nasıl Çalışır?
Akü bittiği zaman aracın tekrar çalışabilmesi için akü takviyesi yapılmalı ya da yol destek ekibi ile birlikte oto servisine götürülmelidir. Aküsü normal bir şekilde çalışan herhangi bir araçtan akü takviyesi almak aracı servise ulaştırmanızı kolaylaştırır. Akü takviyesi alarak çalışabilen araçlarda önemli olan husus diğer aracın aküsünün de aynı değerdeki gerilim ve kapasiteye sahip olmasıdır. Bu süreçte her ihtimale karşı tedbirli ve dikkatli olarak yangın söndürme tüpü ve benzer yanıcı ya da patlayıcı ürünlerin uzaklaştırılması gerekir. Yapılan takviye sonucunda aküsü biten araç çalışır.
Akü Ömrü Kaç Yıl Gider?
Akü ömrünün ne kadar olacağı kullandığınız arabanın markasına, modeline, üretim yılına, kullanım sıklığına, km seviyesine ve akünün türüne göre değişkenlik gösterir. Örneğin aracı günde ortalama 2 defa sabah ve akşamları sürüyorsanız akünüz ortalama olarak 4-6 yıl arasında normal bir şekilde çalışmaya devam eder. Fakat bununla birlikte araçta meydana gelen diğer teknik aksaklıklar da akünün ömrünü etkilediğinden dolayı bu konu hakkında net bir süre verilmez.
Akü Ne Kadar Dayanır?
Standart bir sürüş durumunda akünün normal koşullar altında ömrü 4-6 yıl arasında değişkenlik gösterir. Fakat akünün ne kadar süre dayanacağı akünün kullanım şekli, ortam sıcaklığı ve marş sayısı ile de bağlantılıdır. Sıcaklık değişimi akünün kapasitesini ve çalışma ömrünü etkiler. Bunun nedeni sıcaklık derecesinin düştükçe akünün ömrünün uzaması fakat marş basma kapasitesinin düşmesidir. Aküler için en ideal sıcaklık 25 derecedir.
Jel Akü Ömrü Kaç Yıldır?
Jel akünün sahip olduğu elektrolitler sıvı yerine jel kıvamdadır. Silika ve sülfürik asit maddelerinin birleşmesi ve iyon transferinin gerçekleşmesi sonucunda jel kıvamı oluşur. Jel akü, su ilavesine gerek duymaz ve bu nedenle sızdırma riski düşer. Çevreye de daha az veren jel aküler, sulu akülere oranla 3 kat daha uzun ömürlü olabilirler. Genel olarak 7-10 yıl arasında çalışmaları beklenir. Jel akülerin kapasitesi daha yüksektir ve iyi bir performans sağlar.
Akü Ne Zaman Değiştirilmeli?
Akü aracın çalışmasına doğrudan etki eden en önemli parçalarından biridir. Araç çalışmakta zorlanıyorsa ve farlar yeterince ışık vermiyorsa aküde bir bozukluk meydana gelmiş olabilir. Aracın beklenmedik bir anda yolda kalmasını engellemek için aracın verdiği sinyaller kontrol edilmelidir. Herhangi bir arıza ya da farklılık tespit edilmesi durumunda aracın aküsü değiştirilmelidir. Aynı zamanda akünün voltajı ölçülerek seviyesinin ne olduğuna bakılabilir. Voltmetre düşük bir değer gösteriyorsa akünün bittiği görülür.
Yorum Yap