Avans Ayarı Nedir?
Avans Ayarı Nedir?
Yakıt ve hava karışımının yanma odası bölgesine geldikten sonra pistonun yukarıya çıkıp sıkıştırması sonucunda bujinin zamanının ayarlanmasıdır. Bujinin piston üst taraftaki ölü hizaya gelmeden önce ateşlenmesine denir. İyi bir yanma motoru en verimli şekilde çalıştırır. Bunun için de buji, karışımı gereken süre içerisinde tutuşturmalıdır. Bu ateşlenme işlemi için olması gereken en doğru zaman motor devrine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Pistonun düşük devirde daha yavaş hareket etmesi ve bu nedenle karışımın yanma süresinin uzaması beklenir. Avans ayarı tamamen yakıtın yanma süreci ile ilgili olduğundan aracın performansı bakımından önem arz eder.
Avans Ayarı Nasıl Yapılır?
Motor bölgesine gelen hava ve yakıt karışımı nedeniyle pistonlar sıkışır. Bu sıkışmanın en sondaki noktasına kör nokta denir. Avans ayarı bu noktadaki mesafeye göre ateşleme işleminin dengelenmesi ve en doğru zamanda yapılmasını sağlar. Avans ayarının yapılması motorun yıpranmaması ve en verimli şekilde çalışabilmesi için oldukça önemlidir. Avans ayarı şu şekilde yapılır:
- Öncelikle motor çalışma sıcaklığı düzeyine gelene kadar çalıştırıştır. Distribütör bölgesindeki vakum avans bağlantısı sökülmeden önce rölanti devir ve platin ayarları yapılır ve avans sökülür. Sökülen vakum avans bağlantısı dolayısıyla motorun hava almaması gereklidir. Bu durumun önüne geçebilmek için sökülen bağlantının uç kısımlarına bant yapıştırılır. Avans tabancasının uçları doğru kutuplara bağlanır.
- Başlangıç avans işareti tespit edildikten sonra motor rölanti devri ile çalıştırılır fakat bu devir çok yüksek olmamalıdır.
- Daha sonra avans tabancasının ışığı işaret edilen bölgeye tutulur. Bu yöntem ile avans miktarı arttırılır ya da azaltılabilir. Arttırmak için mil dönüş yönü ile ters yönde çevrilirken azaltmak için aynı yönde yavaş yavaş döndürülerek çevrilir.
- Vida sıkıldıktan sonra avans ayarını son bir defa daha kontrol etmek için motora gaz verilir. Motorun rölanti devrine düşmesi beklendikten sonra tekrar avans tabancası ve işaretlerin birbirine karşı uyumuna bakılır. Herhangi bir sorun yoksa avans borusu tekrar yerine takılarak işlem tamamlanır.
Enjeksiyonlu Araçlarda Avans Ayarı Nasıl Yapılır?
Araçlarda yakıtın tutuşmasını buji sağlar. Buji ağzında devamlı hazır olarak bekleyen yüksek bir voltaj vardır. Bu sayede kıvılcım üretir ve yakıt tutuşur. Yanma sonucunda ortaya ısı enerjisi çıkar ve piston hareket ederek aracın güç kazanmasını sağlar. Dolayısıyla avans ayarı bujinin hava yakıt karışımını en iyi şekilde ateşleyeceği düzeye göre ayarlanmasıdır. Aracın motorunun istenen performansı yapabilmesi için kesinlikle kontrol edilmesi gereken bir ayardır. Avans ayarı motor çalışır vaziyetteyken alanında uzman oto servislerinde avans tabancası kullanılarak yapılmalıdır. Avans tabancası araç için en uygun düzeyi ayarlar. Daha sonra araç düz bir yolda sürülerek motorun performansı, aracın çalışma hızı ve verimi kontrol edilir.
Avans Ayarı Bozuksa Ne Olur?
Araçlarda avans ayarının bozulması durumunda hava ve yakıt karışımı buji aracılığı ile ateşlenemez. Bunun sonucunda şu durumlar ortaya çıkabilir:
- Aracın normale göre yakıt tüketimini artırması
- Kalkış anında ya da ivme alındığı zamanlarda güçte görülen azalma
- Benzin ya da dizel yakıt pompasının normale göre daha çok çalışarak arıza yapması
- Ateşlenme işleminde görev alan bobin, buji ya da diğer parçaların hasar alması
- Araçta yaşanan genel bir performans kaybı
- Aracın yüksek hızlara çıkamaması
- Meydana gelen fakir karışım debimetre ve akış metreye zarar vermesi
- Yüksek basınç ve ısı enerjisi sebebiyle pitonların yanması
- Ateşleme işleminin doğru zamanda yapılmaması
- Motor bölgesinde yakıt iletimini yapan herhangi bir parçanın zarar görmesi
Avans Ayarı Bozuksa Nasıl Anlaşılır?
Avans ayarı bozulduğunda hava yakıt karışımın türü fakir bir karışım haline gelir ve bu da aracın çok fazla yakıt tüketmesine sebebiyet verir. Bu nedenle araçta yaşanan güç kaybı, normale göre daha fazla yakıt tüketimi ve araç motorunda yaşanan herhangi bir arıza gibi durumlar avans ayarının bozulduğuna işaret edebilir. Aynı zamanda aracın kalkış ve ara hızlanmalarında meydana gelen güç kaybı da avans ayarının bozuk olmasından kaynaklıdır.
Avans Ayarı Neden Bozulur?
Araç motorunun ateşleme sisteminde görev alan herhangi bir parçanın hasar alması durumunda avans ayarı bozulabilir. Buji, ateşleme bobini ya da ateşleme sırasında etkin rol alan diğer kablo ve parçaların zarar görmesi aracın sistematik yapısına etki eder. Dolayısıyla bu parçaların ayrı ayrı kontrol edilmesi ve soruna yol açan parçanın değiştirilmesi gerekir. Uygun değişimler yapıldıktan sonra avans ayarı tekrar test edilmelidir.
LPG Araçlarda Avans Ayarı
LPG araçlarda avans ayarı motor çalışırken ve avans tabancası kullanılarak yapılır. Avans tabancası dışında kullanılan bir diğer yöntem de motorun dinlenmesidir. Fakat bu teknik profesyonel değildir ve güvenilir bir avans ayarını sağlamaz. Dolayısıyla kişilerin avans ayarını oto servis dışında kendi kendilerine yapmaları mümkün değildir.
Dizel Araçlarda Avans Ayarı
Dizel araçlarda avans ayarı aracın kullanım ömrünü uzatmak ve motor performansını en verimli hale getirebilmek için yapılır. Bu işlem için de özel olarak tasarlanmış avans tabancası kullanılır. Avans ayarının dengeli olmadığı zamanlar da meydana gelen fakir karışım aynı zamanda aracın akış metre ya da debimetresine de zarar verebilir. Bu ve benzeri durumların önüne geçebilmek için bir oto servisinde profesyonel bir destek alınmalı ve gerekli kontroller sağlanmalıdır.
Yorum Yap