Klima Kompresörü Arızası Nasıl Anlaşılır?

Klima Kompresörü Arızası Nasıl Anlaşılır?

Klima kompresörünün arıza yapıp yapmadığı araç sürücüsü tarafından kolaylıkla anlaşılabilir. İlk etapta klimayı açıldığı zaman klima çalışmıyorsa kompresör parçası zedelenmiş olabilir. Bunun yanı sıra diğer arıza belirtileri de şunlardır:

  • Klima açıkken çıkan sürtme, cızırtı ya da ıslığa benzeyen sesler gelmesi
  • Rölantinin yükselmesi ve bunun sonucunda yakıt tüketiminin artmasına rağmen klimadan havanın gelmemesi
  • Aracın motor bölgesinin normale göre daha fazla ısınması ve sürtünme sesi çıkarması
  • Klimanın ayarlanan sıcaklık ya da soğuklukta hava vermemesi
  • Klima açıldığında aracın stop etmesi ve kompresörün aşırı güç çekmesi.

Klima Kompresörü Nedir?

Klima araç içerisinde hava akışının çevrilmesini sağlayan en önemli sistemdir. Klimanın çalışmaya başladığı anda kompresörün de devreye girmesi gerekir. Kompresör ise krank milinden alınan hareket doğrultusunda klimanın gazını sıkıştırmaya yarayarak kullanıma hazır hale getirir. Hazır hale getirilen gaz araç içerisinde soğutma ya da ısıtma işlemleri için kullanılabilir. Isının yoğunlaştırılmasına neden olan belirli bir basıncın altında çalışan kompresör, klimanın soğutma ya da ısıtma yapabilmesi için çalışır. Yoğunlaşan havayı aracın içerisine filtrelenmiş bir şekilde sunar ve gaz çözünürlüğü üzerinde etkisi vardır. Kompresör hem klima gazını sıkıştırır hem de gazın dolaşım yapmasını sağlar. Sıkıştırılan gaz basıncının alt hizasında klima sistemine ait olan hortumlar geçer. Bu bölümde istenen sıcaklık derecesi ayarlanır. İstenen sıcaklık derecesi ile gerçekte olan havanın derecesi arasındaki farka bağlı olarak klima sisteminin çalışma kapasitesi değişkenlik gösterir. Aradaki farkın az olması durumunda klima kompresörünün düşük bir basınçta çalışması mümkündür. Tam kapasite ile çalışan klima sisteminde normale göre daha çok elektrik ve yakıt tüketimini görülebilir.

Araç Klima Kompresörü Neden Bozulur?

Klima kompresörünün bozulup bozulmadığının anlaşılabilmesi için araç sürücüsü tarafından bazı kontrollerin yapılması gerekir. Kompresörün arızalanmasına neden olan bazı durumlar şunlardır:

  • Klima gazının tükenmesi ya da etkin bir şekilde devreye girmemesi
  • Klimanın gaz boruları üzerinde kaçak oluşması
  • Elektrik sistemine bağlı olarak soketlerde meydana gelen arızalar
  • Kompresörün iç aksamında ortaya çıkan hasarlar
  • Uzun süre kullanımdan dolayı ilgili klima parçalarının ömrünün dolması
  • Klima gazı içerisindeki kompresörün yağlanmasını sağlayan çözünmüş haldeki yağın azalması
  • Aracın altına vurmasından kaynaklı olarak kompresörün darbe alması
  • Polen filtresinin uzun bir süre değiştirilmemesi ve filtrenin işlevini yerine getirmemesi

Klima Kompresörü Tamiri

Klima kompresörünün içerisinde akışkan gaz, kasnak, valfler, piston ve mil gibi pek çok yapı bulunur. Araç klimasının beyni olan bu yapının düzgün bir şekilde çalışmaması aracın iklimlendirme sisteminin bozulmasına neden olur. Klima kompresöründe meydana gelen arızaların sebebi genel olarak klima gazının bitmesinden dolayı olsa da diğer parçalar da kontrol edilmelidir. Yapılan kontrol sonucunda hasarlı olan parçalar çıkarılarak yerine yenileri takılır. Bunun yanı sıra ihtiyaç olması durumunda klimanın bakım ve onarımı için de gaz doldurma, dezenfekte işlemi ya da polen filtresinin değiştirilmesi gibi uygulamalar da yapılmalıdır.

Klima Kompresör Tamiri Fiyatları

Klima kompresörünün tamir işlemine başlamadan önce arızaya neden olan durumların tespiti yapılmalıdır. İlk olarak klimadan gelen hava akışının sıcaklık derecesi çeşitli ayarlara alınarak kontrol edilir. Problem çıkması durumunda kompresör tamiri ve parça değişimi yapılır. Aracınızın modeline uygun olan kompresörün takımı önemlidir. Bu konuda oto servis hizmeti aldığınız yerdeki alanında uzman kişiler destek verir. Kompresör tamir edildikten sonra da araç güvenliğini ve müşteri memnuniyetini sağlamak için gereken testler yapılarak klimanın doğru bir şekilde hava verip vermediği test edilir. Klima kompresörünün tamirinin fiyatları ise değiştirilecek olan parçanın markasına, orijinal olup olmamasına ve meydana gelen diğer hasarların boyutuna göre değişkenlik gösterir.

Klima Kompresörü Devreye Girmiyor

Araçlarda meydana gelen klima arızalarında en sık rastlanan durumlardan biri klima kompresörünün hiç devreye girmemesi ya da aniden devreye girip çıkmasıdır. Klima kompresörünün düzgün bir şekilde çalışmamasının nedenleri şunlardır:

  • Araçta klima gazı eksik olduğu zaman kompresörün devreye girmesi mümkün değildir. Bu yüzden kontrol edilmesi gereken ilk nokta klimada gazın yeteri kadar olup olmadığıdır.
  • Klima kompresörünün devreye girmemesinin bir diğer nedeni de elektrik sistemi ile ilgilidir. Klimaya elektrik akışı sağlanmıyorsa sigorta kutusundan ilgili tesisat kontrol edilmelidir.
  • Klimanın AC düğmesinde bir sorun varsa sistem düzgün bir şekilde çalışmayabilir.
  • Klimadaki bağdaştırıcı kablolar üzerinde voltaj düşüklüğü varsa elektrik akışı sağlanmaz.
  • Ekovat içerisindeki yağın azalması da klima kompresörünün çalışma mekanizmasına etki edebilir.

Araç Klima Sigortası Nerede?

Aracın klima sisteminde gerekli kontroller yapılırken AC butonuna elektrik gelip gelmediğine de bakılmalıdır. Bu kontrolü sağlamak için ölçüm ve test cihazları kullanılmalıdır. Kablolar aracılığı ile AC hattı kısa devre şekline getirilerek test edilmesi mümkündür. Bu süreçte aracın klima kompresörü devreye girmezse ya da düzgün bir şekilde çalışmazsa araç içerisinde sigorta kutusu kullanılır. Aracın modeline ve arızanın türüne göre ilgili sigorta bulunarak gereken işlemler yapılır. Eğer sorun sigorta kutusundan kaynaklı değilse sigorta kutusunun içerisinde klimanın devreye girebilmesi için tetikleme yapan röle kontrol edilir. Röleye tetikleme için gereken akımın gelip gelmediği tespit edilir. Bir sigorta kutusunda aynı tip rölelere rastlamak mümkündür. Dolayısıyla aracın sigorta kutusu alanında uzman biri tarafından incelenerek gereken işlemler yapılmalı ve kontroller sağlanmalıdır.