Fren Müşürü Nedir? Fren Müşürü Arızası
Fren Müşürü Nedir? Fren Müşürü Arızası Otomobiller yaygın olarak kullanılan ulaşım araçları arasında yer alır. Otomobillerin yoğun günlük kullanıma ayak uydurabilmesi için farklı özelliklerde donanımları bulunur. Bu donanımlar sürüş konforunu artırmak, güvenliği hat safhada tutmak ve işlevselliği yükseltmek için üreticiler tarafından otomobil modellerine eklenir. Modern otomobil modellerinin en önemli donanımlarından birisi de fren müşürüdür.
Fren Müşürü Nedir?
Fren müşürü, frene basıldığında otomobilin diğer mekanizmalarına bu bilgiyi gönderen bir sensördür. Yani frene basıldığında aracın durmasını sağlayan bir donanımdır. Sürüş halinde olan bir aracın durdurulabilmesi için gereklidir. Bu nedenle fren müşürü sürücülerin güvenliği için son derece önemlidir. Normal fren pedalında ve el freninde fren müşürü bulunur. Sürücülerin fren müşürü bakım ve kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları ve herhangi bir arıza durumunda sorunu çok geçmeden çözmeleri gerekir. Çünkü fren müşürü arızalı bir otomobil fren yapamaz ve dolayısıyla da duramaz. Bu durum can ve mal kaybı açısından son derece riskli olabilir. Frene basıldığı esnada fren müşürü çalışmaya başlar ve şu işlemler sırasıyla gerçekleşir:
- Fren lambaları yanar. Lambaların yanmaması fren müşüründe arıza olup olmadığını anlamanın en kolay yoludur.
- Hız sabitleyici sistemi devre dışı bırakılır. Bu sistem sürüş sırasındaki otomobilin süratini dengelemek için vardır. Bazı otomobillerde bu mekanizma bulunmaz.
- Yakıt kesilir. Bu aşama hareket halindeki aracın duruş pozisyonu alması için gereklidir.
- Gaz pedalının işlevsel ve çalışır durumda olduğu teyit edilir.
- Otomatik vites sistemine sahip araçlarda vites P ve N konumlarına alınır.
Sürücü frene bastığında, fren müşürü devreye girerek otomobilin çeşitli yerlerindeki mekanizmalara farklı sinyaller göndererek yukarıdaki işlemleri gerçekleştirir. Bu işlemlerin hızlı ve düzgün şekilde gerçekleşmesi sürücü emniyeti açısından büyük önem taşır.
Fren Müşürü Arızası
Fren müşürü fren pedalının hemen altında yer alır. Bu pedala her basıldığında fren müşürü devreye girer ve görevini yapmaya başlar. Bu mekanizmanın yoğun bir şekilde kullanılması bazı sorunların da ortaya çıkmasına yol açar. Sürekli ve yoğun kullanım sebebiyle fren müşürü mekanizmasında farklı sorunlar baş gösterebilir. Fren lambasının yanmaması fren müşüründe arıza olabileceğini gösterir. Fakat benzer şekilde arıza fren lambası ampulünde de bir problem gelişmiş olabilir. Fren müşürlerinde yaygın olarak görülen arıza tipleri şunlardır:
Fren müşürünün yerinden çıkması
Fren pedalının altında bulunan ve yaylı bir sistemle çalışan fren pedal müşürü zamanla yoğun kullanıma bağlı olarak yerinden çıkabilir. Bunun yanısıra ilgili bölümdeki soket ya da kablolar da yerlerinden çıkmış olabilir. Bu durum fren müşürünün çalışmamasına yol açar. Soketler ve kablolar yerine takılmalı ve mekanizma eski haline getirilmelidir. Böylece fren müşürü eskisi gibi sorunsuz çalışmaya devam edebilir.
Uzun süreli kullanım sonucu paslanma ve eskime
Fren mürüşü donanımı aracın kullanıldığı her anda yoğun kullanıma maruz kalır. Yoğun kullanım sonucu fren müşürü ekipmanları paslanıp eskiyebilir. Bu durum düzeneğin işlevsiz bir hal alması ve çalışmamasına yol açar. Bu tip fren müşürü arızalarında fren müşürü mekanizmasının yenisiyle değiştirilmesi gereklidir.
Fren Müşürü Ne İşe Yarar?
Modern otomobil modellerinde sürüş konforunu, kolaylığını ve emniyetini artırmak için birden fazla sayıda donanım bulunur. Bu donanımların her biri kendine has çalışma prensibi ve özelliklerine sahiptir. Fren müşürü de bu donanımlar arasında yer alır. Fren müşürü sürücülerin büyük çoğunluğunun haberdar olmadığı bir mekanizmadır. Temel görevi fren pedalına basıldığında ya da el freni pozisyonu değiştirildiğinde devreye girerek aracın durdurma aşamalarını başlatmasıdır. Fren müşiri aktifleştiğinde aracın farklı bölgelerinde farklı işlevleri bulunan donanımlara gerekli sinyalleri gönderir. Bu sinyalleri algılayan donanımlar aracın durdurulması için gerekli işlemleri başlatır. Fren lambalarının yanması, hız sabitleyicisininin durdurulması ve yakıtın kesilmesi bu işlemler sırasında yer alır. Fren müşürü tüm bu işlemleri ve daha fazlasını saniyeler içerisinde gerçekleştirir. Bu sayede sürücü frene bastığı anda hareket halindeki araç hareketi keser ve sabit bir hal alır.
Fren Müşürü Nasıl Değiştirilir?
Fren müşürü yapısı ve işlevi gereği yoğun kullanımlara maruz kalır. Bu durum beraberinde farklı arızaları da getirir. Yerinden çıkmış bir fren müşürü, kabloları ve soketleri tekrar takılarak eski yerine yerleştirilebilir. Bu tip sorunların görüldüğü fren müşürleri eskisi gibi kullanılabilir. Fakat fren müşürlerinde uzun süreli kullanımlara bağlı olarak oksitlenme, yağlanma ve eskime gibi sorunlar baş gösterebilir. Bunun gibi durumlarda fren müşürünü mekanizması tekrar kullanılamayacak bir hal alır ve değiştirilmesi gerekir. Değiştirilmeyen ve çalışmayan bir fren müşürü sürücü güvenliğini tehlikeye atar. Fren müşürünü değiştirmek için aşağıdaki adımlar takip edilebilir:
- Öncelikle fren müşürünün nerede yer aldığı bilinmelidir. Çok sayıda sürücü fren müşürünün nerede olduğunu bilmez. Fren müşürü, fren pedalının alt kısmına sabitlenmiş bir haldedir. Fren müşürünü görebilmek için taban paspasına doğru eğilip fren pedalının yukarısına bakmak gerekir.
- Fren müşürü bulunduğu yere klips ve mandal gibi yapılarla tutturulmuş olabileceği gibi vidalanmış bir halde de sabitlenmiş olabilir. Klipslerin açılması ya da vidanın yerinden çıkarılmasıyla fren müşürü çıkarılabilir.
Bu şekilde bulunup yerinden çıkarılabilecek fren müşürü sisteminin gevşeme sebebiyle yerinden çıkmış kablo ve soketleri yerine takılarak kullanıma devam edilebilir. Gevşeme dışında bir sorunu olan fren müşürü sistemlerinin ise değiştirilmesi gerekir. Genellikle fren müşürü sistemleri tamir edilmezse yenisi ile değiştirilmesi gerekir.
Yorum Yap