Krank Sensörü Ne İşe Yarar?

Elektronik aksama sahip olan pek çok araçta veri alışverişini kontrol etmek ve düzenlemek için çeşitli sensörler bulunur. En önemli sensörlerden biri olan krank sensörü, araç motorunun devir sayısının belirlenmesi amacıyla kullanılır. Eski sisteme sahip olan otomobil çeşitlerinde motor devri sayısı mekanik olarak ölçülürken sensörlü elektronik altyapıya sahip araçlarda krank sensörü kullanılır.

Krank Mili Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır?

Aracın krank mili sensöründe herhangi bir arıza olması durumunda arızanın gösterge ekranından görülmesi mümkündür. Arızanın tespit edilebilmesi için gereken cihaz araca bağlandığı zaman gösterge ekranında arızanın durumuna göre bir hata kodu çıkar ve arıza lambası yanar. Marşa bastığınız halde aracınızın çalışmaması, seyir esnasında durduk yere stop etmesi, yakıtın düzgün bir şekilde yanmaması, egzozdan gelen çiğ gaz artışı ve oto devrinde yaşanan dalgalanmalar krank mili sensörünün arıza belirtileri arasındadır.

Krank Sensörü Neden Bozulur?

Sensörler elektronik alt yapıya sahip olan araçlarda verilerin aktarımını ve kontrolünü sağlar. Bu nedenle elektronik sorunlardan meydana gelen teknik aksaklıklar krank sensörünün işlevini yerine getirmemesine neden olabilir. Manyetizmanın etkisi ile çalışan krank sensörü, manyetik olarak etkileşime geçtiği bobin, dişli ya da diğer parçalardan kaynaklı olarak da bozulabilir. Dolayısıyla sensörün işlevini yerine getirebilmesi için elektronik alt yapı ve manyetizma düzgün bir şekilde çalışmalıdır.

Krank Sensörü Bozulursa Ne Olur?

Volant sensörü olarak da bilinen krank devir sensörü, motor devrinin ve krank milinin arasındaki pozisyonu ölçmeye yarar. Ölçülen bu pozisyon daha sonra motorun beyin kısmına iletilir. Araç beyni, bu veriler doğrultusunda motor bloğundaki silindirlerin konumunu hesaplar ve yakıt sisteminin çalışmasını sağlar. Krank sensöründe herhangi bir arıza meydana gelmesi durumunda senkronize yapı bozulur ve şu sorunlar meydana gelir:

  • Yakıt ve ateşleme sisteminin düzgün bir şekilde çalışmaması
  • Aracın seyir halindeyken stop etmesi
  • Kaptör kısmının iletim yapmaması
  • Motorun gürültülü bir şekilde çalışıp yüksek devirlere çıkmaması
  • Marşa basıldığı halde motorun çalışmaması
  • Vites geçişinin düzgün bir şekilde ayarlanmaması
  • Eksantrik mili parçasının işlevini yerine getirmemesi ve egzoz supaplarının zamanında açılmaması

Bu arızalar krank sensörü bozulduğunda ortaya çıkar. Fakat arızanın sebebini tam olarak öğrenmek için aracın arıza tespit cihazına bağlanması gerekir. Bu sayede motor beynine kaydedilen tüm arızalar daha net bir şekilde görülebilir.

Krank Sensörü Motorun Neresinde?

Krank sensörü genellikle araçların motor kısmının ön tarafında bulunur. Krank kasnağının arkasında bulunan bir dişli üzerinde duran bu sensör, motor devri sayısının ölçülmesini sağlar. Bazı araçlarda ise krank sensörünün işlevinin aynı olmasına rağmen bulunduğu bölge değişkenlik gösterebilir. Bir araçta şanzıman kısmının volan adı verilen dişlinin arka bölgesinde bulunurken diğer araçlarda krank kasnağının arkasında ya da motorun ön kısmında olabilir.

Krank Sensörü Kirlenmesi

Sensörler araç içinde veri akışı ve kontrolünü yapan hassas parçalardır. Bu nedenle krank sensörünün ya da onun etkileşimde olduğu diğer araba parçalarının kirlenmesi, mıknatısın etkisinin azalması, metal bölgesinin aşınması, zedelenmesi ya da varsa mevcut kablolarının kopması gibi durumlar sensörlerin düzgün bir şekilde çalışmasını engeller. Dolayısıyla krank sensörünün kirlenmesi durumunda motor kısmında çeşitli problemler ortaya çıkabilir.

Krank Sensörü Değişimi

Krank sensörünün arızalı olduğu araçlarda genel olarak motor da çalışmaz. Araç için en önemli kısımlardan biri olan motorun çalışmaması ise beraberinde pek çok sorunu getirir. Krank sensörü genel olarak motor bloğu ve karteline yakın bölgede olan krank kasnak alanının içerisinde bulunur. Sensörün değiştirilmesi için öncelikle bu bölgeden çıkarılması gerekir. Yeni takılan krank sensörü de eski parça ile aynı hizaya gelecek şekilde yerleştirilir. Kasnak dişlisinin içerisine takılan bu parçanın diğer parçalar ile uyumlu olması gerekir. Motor devrinin yükselmesi gibi durumlar sonucunda silindir kapağı, conta ya da bağlantılı olduğu diğer bobin ve parçalar zarar görmüş olabilir. Bu durumda gereken kontroller sağlanmalı ve hasarlı parçalar yenileri ile değiştirilmelidir. Krank sensörü fiyat aralığı ise aracın modeline göre değişkenlik gösterebilir.

Krank Sensörü Temizleme

Araçlar için büyük bir öneme sahip olan krank sensörü mıknatıslar, bobinler ve kablolar ile bağlantılı olarak çalışır. Bu nedenle sensörün temiz olması gerekir. Temizleme esnasında hassas olan parçalara zarar vermemek ve krank sensörünü bulunduğu kasnaktan düzgün bir şekilde çıkarabilmek için oto servisteki yetkililerden yardım almanız mümkündür. Bu sayede krank sensörü temizlenerek işlevini daha iyi bir şekilde yerine getirebilir.

Krank Sensörü Sağlamlık Testi

Krank sensörü, krank milinin motor devrine bağlı olarak hareketlerinin tespit edilmesini ve orada bulunan silindirlerin anlık olarak konumunun ölçülmesini sağlar. Bu ölçümler sonucunda sensör tarafından elde edilen bilgiler araç motor kontrol ünitesi aracılığıyla işlenir. Bu sayede aracın motoru sorunsuz bir şekilde çalışır. Bu sensörün sağlam olmaması aracın motor sisteminin çalışma fonksiyonlarını bozabilir. Bu nedenle aracınızın motor sisteminde fark ettiğiniz herhangi bir sorun varsa mutlaka gereken kontrolleri yaptırmalısınız. Krank sensörünün düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığını tespit edebilmek için cihazlar ile sağlamlık testi uygulanır. Bu test doğrultusunda alınan bilgiler sonucunda arızanın kaynağına inilerek sorunun çözümü için çalışmalar yapılır. Sağlamlık testinin yanı sıra aracın ekran göstergesine gelen arıza kodlarının bildirimleri de incelenmelidir. Bu sayede ilgili parçalar değiştirilerek ya da temizlenerek sorunlar giderilebilir.