Araçların mevsim koşullarına göre hazırlanması gereklidir. Bu hazırlanma aşamalarında bazı araç parçaları eklenir, bazıları ise çıkarılır. Bu parçaların değişimi ve bakımı sayesinde güvenli ve konforlu yolculuklar gerçekleştirilir. Antifriz de kış aylarında yapılan hazırlıkların bir parçasıdır. Motor suyunun donmasını engelleyen antifriz kış aylarında kullanılmaktadır. Bu işlevi ise motor suyunun donma derecesini artırarak gerçekleştirmektedir. Antifriz her mevsim önemlidir fakat kış aylarında motor suyunun donma ihtimali daha yüksek olduğu için daha büyük bir önem derecesine sahip olmaktadır. Antifiriz işlevini daha iyi anlayabilmek için ‘’Antifiriz ne demek?’’ sorusunun yanıtını kelime anlamı olarak bilmek de faydalı olacaktır. Antifiriz ingilizce kökenli bir kelime olup ‘’dondurmaz’’ mânasına gelmektedir.
Antifriz Ne İşe Yarar?
Genel olarak bakıldığında antifriz her mevsim işlevselliği açısından bir ihtiyaçtır. Fakat bu noktada suya eklenen antifriz miktarı mevsimden mevsime farklılık gösterir. Doğru antifiriz kullanımı için öncelikle antifiriz ne işe yarar bilmek gereklidir:
- Motor suyunun donmasını önler.
- Motorun hararetini alarak soğumasına yardımcı olur. Bu da aynı zamanda motorun ömrünü uzatır.
- Radyatör ve soğutma sistemini kir, pas, tortu gibi zarar verici maddelerden korur. Bu özelliği ile de yine aracın ömrünü uzatmaktadır.
Antifriz sadece motor soğutma olarak değil aynı zamanda antifrizli cam suyu ile camlarda da donmayı önleyerek fayda sağlamaktadır. Antifrizli cam suyu ile ön camda görülen donmalar minimum düzeye indirilir ve cam sileceği ile su püskürtme kanallarındaki donmalar önlenir. Fakat bu cam suyu genellikle hava durumunun eksi otuzlara kadar düştüğü soğuk iklimlerde yaşayanlar için zaruri bir ihtiyaçtır. Soğukta kullanılan araba antifriz sayesinde donma tehlikesini atlatır. Genel olarak bakıldığında bu sebeple antifiriz faydaları hayat kurtarıcı olabilmektedir. Sadece kullanırken antifriz oranı, en iyi ve faydalı performans için doğru ayarlanmalıdır.
Antifriz Renkleri Ne Anlama Gelir?
Antifriz aslında ham madde olarak bir alkol çeşididir. Halk arasında antifrizin renkli olduğu düşünülse de ham antifriz şeffaf yani renksizdir. Fakat sektörde antifiriz markaları tarafından, antifrizin satışı bazı sebeplerle renkli olarak gerçekleştirilmektedir. Bunun en baş sebebi ise yaşanabilecek olası sızıntı problemlerinde antifirizin kolaylıkla ayırt edilebilir olmasıdır. Antifriz çeşitleri değerlendirilirken ve antifriz seçimi yapılırken aslında antifriz rengi değil antifriz türleri dikkate alınmalıdır. Aşağıda yer alan renklere göre antifriz türleri ise yaygın özelliklere göre sınıflandırılmıştır.
- Kırmızı Antifriz: Kırmızı antifriz NOAT üretimi antifriz olarak adlandırılmaktadır. Yani kırmızı antifriz özellikleri, bu antifrizin organik bazlı asit ile üretiliyor olmasıdır. Ek olarak ise kullanımı kısa ama koruması yüksektir.
- Yeşil Antifiriz: Yeşil antifriz özellikleri şöyledir; radyatörlerde kullanılmak için geliştirilmiştir. Yüksek teknoloji özelliklerin eshaip bir soğutma suyu olarak bilinmektedir.
- Pembe Antifriz: Noat olarak bilinen nitritli organik asit teknolojisi ile üretilmiştir.
- Turuncu Antifriz: Donmaya karşı koruma sağlayan ve en yaygın kullanılan antifrizlerden biridir. Turuncu antifriz özellikleri arasında genellikle zararlı katkı maddeleri içermediği ve çevre dostu olduğu yer almaktadır. Kullanım ömrü uzundur.
- Mavi antifriz: En yaygın antifriz rengidir. İnhibitörler eklenerek üretilir. Kırmızı antifrize göre daha kısa ömürlüdür.
- Sarı antifriz: Anti-korozyon etkili yüksek korumalı bir antifrizdir.
Antifriz türleri ise şöyledir;
- Hibrit Organik Antifriz: Hem organik hem de inorganik antifiriz türüdür.
- İnorganik Antifriz: Motorun alüminyum ve demir bölgelerinin korunması için, içinde fosfat ve silikat bulunur.
- Organik Antifiriz: İçinde kimyasal barındırmayan tamamen çevre dostu antifrizlerdir.
- Nitritli Organik Antifriz: Sürekli çalışan ticari araçlar için uygundur. Molibdenyum ve nitrit gibi bileşenler içermektedir.
Antifriz Olmazsa Ne Olur?
Antifriz kullanmak araçlar için bir zorunluluktur ve araçlar uzun süre antifirizsiz bırakılmamalıdır. Uzun süre sonra antifriz gören motorlar çeşitli problemler yaşar. Bunlar;
- Korozyona uğrayan metal su boruları paslanır ve çürüme yapar.
- Çürüme nedeni ile ise araç su kaçırır ve conta yakar.
Tüm bunların neticesinde, aracın birçok bölgesinde çeşitli arızalar yaşanacak ve çok daha fazla masraflara sebep olacaktır. Bu gibi sorunlar yaşamak yerine düzenli olarak antifriz kullanmak hem araç sağlığını korur hem bütçe dostu çözümler üretir. Antfriz fiyatları motor tamir fiyatlarından uzun vadede dahi çok daha uygundur. Ayrıca araç antifriz ile daha uzun bir ömre sahip olur.
Antifiriz Nasıl Değişir?
Antifriz değişimi kolaylıkla yapılabilmektedir. Değişim için antifriz haznesini bilmek ve tanımak yeterlidir.
- Radyatör altından su akacağı için altına bir kap konur.
- Radyatörün alt kısmında yer alan tahliye tıpası açılır.
- Tahliye suyu boşaltılır.
- Tüm su boşaltıldıktan sonra tahliye tıpası kapatılır.
- Son aşama olarak daha önceden hazırlanan 3 litrelik bir antifiriz suyu radyatör içine aktarılır.
Antifriz Ne Kadar Dayanır?
Antifriz zaman içerisinde bozulduğu için yılda bir kez değiştirilmelidir. Antifriz ömrü ise raflarda 5 yıl olarak belirlenmektedir. Bu yüzden bu ürünü almadan evvel son kullanma tarihini kontrol etmekte fayda vardır. Son kullanma tarihi geçmiş antifriz fayda sağlamayacaktır. Açılmış olan antifriz ise bir yıl içerisinde tüketilmelidir. Zaten antifrizler genellikle üç ila bir lite aralıklarında satılmaktadır.
Antifriz Ne Zaman Değişir?
Antifirizin değişim zamanının gelip gelmediğini anlamak için öncelikle kontrol etmek gerekmektedir. Radyatör üzerinde yer alan belirleyiciden anlaşılacağı için radyatör kapağını açmak gerekmemektedir. Sıvı seviyesi hazne üzerinde ‘’dolu’’ da değilse eğer, antifriz değişim zamanının geldiği anlaşılabilmektedir. Bunun anlamı ‘’antifriz seviyesi azalmış’’tır. Bu durumda antifiriz ile suyu, yüzde elli oranında karıştırıp hazneye eklemek gerekmektedir. Her araba modelinde bu değişim ve yenileme farklılık gösterebilmektedir; bu sebep ile kapakta yer alan talimatları okumakta fayda vardır. Boşaltma ya da yineleme yapmadan önce tüm ihtiyaçları temin etmek ve aracın bu bölümünü tanımak yardımcı olacaktır.
Antifriz Nereye Konur?
Kaputun alt kısmında radyatör bölmesi bulunmaktadır. Radyatör bölmesinde yer alan kapak açılır ve gerekli değişim ya da yenile işlemi için bu hazne kullanılır. Antifriz suyunun konulacağı hazne ile motor yağı haznesi karıştırılmamalı, dikkat edilmelidir. Çoğu kapak üstünde bu noktalar ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Eğer kararsız kalınırsa uzman bir kişiye danışılmalıdır. Motor yağı kapağının olduğu yerde çoğu araçta aynı zamanda yağ ölçüm çubuğu da bulunmaktadır. Antifriz suyunun konulacağı hazne ise daha uzak konumlandırılmaktadır.
Antifriz Ne Kadar Konulur?
En iyi antifiriz performansı için yüzde elli su yüzde elli antifiriz karışımının altına düşülmemesi gerekmektedir. Fakat kış mevsiminde bu oranda belirtilen antifiriz miktarını arttırmak gerekebilmektedir. Örneğin; eksi on derece bir hava durumunda araç kullanılacaksa bir litre su ve iki litre antifiriz karıştırılarak konulması önerilmektedir. Ek olarak dikkat edilmesi gereken diğer noktalardan biri antifiriz konulurken radyatörün altına bir kabın konulması gerektiğidir. Antifiriz koyarken eldiven kullanmakta da fayda vardır çünkü antifriz kimyasal bir madde ve cilde zarar verebilir.
Antifriz Nerede Satılır?
Oto antifriz diye geçen bu ürünleri satın alabilecek birçok yer bulunmaktadır. Benzin istasyonlarından, oto yedek parça satan mağazalardan, büyük alışveriş merkezlerinden, süpermarketlerden ve online mağazalardan antifriz satın alabilmek mümkündür. Çeşitli kredi kartlarının ya da online mağazaların yaptığı indirimler takip edilerek uygun fiyatlı antifriz bulmak da mümkündür.
Yorum Yap